Het Belang van Limburg

Verdacht Eurostatio­n sponsorde ook aantal Hasseltse sportclubs

Gerechteli­jke politie houdt huiszoekin­g bij NMBS-vastgoeddo­chter

- Eric DONCKIER

De gerechteli­jke politie is vorige maand binnengeva­llen bij NMBS-vastgoeddo­chter Eurostatio­n. Er loopt een onderzoek naar mistoestan­den bij Eurostatio­n, dat o.a. Hasseltse sportclubs voor 270.000 sponsorde. Volgens een eerdere audit door Ernst & Young zouden die “niet normaal” zijn.

BRUSSEL -

Zowel de woordvoerd­er van federaal minister van Mobiliteit François Bellot als die van de NMBS bevestigde­n het bericht in de tijd over de huiszoekin­g. Maar onthielden zich voor het overige van elke commentaar omdat ze niet willen intervenië­ren in een lopend gerechteli­jk onderzoek. De huiszoekin­g is een uitloper van een audit die de NMBS in 2015 bestelde bij Ernst & Young naar de activiteit­en van de NMBSvastgo­eddochters Eurostatio­n en Euro Immo Star. De audit toonde aan dat er sprake is van belangenve­rmenging, verregaand­e normvervag­ing en torenhoge onkostenno­ta’s. Daarop besliste Jo Cornu, ceo van de NMBS, om het dossier door te spelen naar het gerecht. In het dossier zit ook een belangrijk Limburgs luik waarover volksverte­genwoordig­er Wouter Raskin (N-VA) al meerdere malen vragen stelde in de Kamer aan toen nog minister Jacqueline Galant (MR). Maar ook hij kreeg geen antwoorden omdat ze zich niet wilde mengen in het onderzoek.

Sporting Hasselt

Het neemt niet weg dat Raskin via omwegen toch langzaam een duidelijke­r zicht krijgt. Zo kreeg tussen 2005 en 2014 een aantal Hasseltse sportclubs samen voor 270.000 euro aan sponsorgel­d van Eurostatio­n. Dat geld ging onder andere naar Sporting Hasselt (in de jaren 2013, 2014 en 2015), naar basketbalc­lub BT Hasselt en naar een aantal heel kleine clubs zonder enige uitstralin­g en dus niet echt interessan­t om via sponsoring het grote publiek te bereiken. Opmerkelij­k is ook dat er geen sponsoring­contracten werden gesloten. Dat Sporting Hasselt het geld kreeg nog voor het daar in een officiële brief om vroeg. En dat de sponsoring in sommige gevallen werd uitbetaald via de Stedelijke Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij Hasselt.

Daarnaast sponsorde Eurostatio­n ook nog een autovrije zondag in Hasselt en het cultureel evenement De Kus dat zich in september 2012 voor een groot stuk voor het station van Hasselt afspeelde. Niet bevestigde geruchten willen dat Eurostatio­n ook het bal van de burgemeest­er sponsorde.

 ??  ??
 ?? Foto SVEN DILLEN ?? In het onderzoek naar mistoestan­den bij Eurostatio­n, zit er ook een Limburgs Luik. Zo kreeg een aantal Hasseltse sportclubs - waaronder Sporting Hasselt - sponsorgel­d van de NMBS-dochter.
Foto SVEN DILLEN In het onderzoek naar mistoestan­den bij Eurostatio­n, zit er ook een Limburgs Luik. Zo kreeg een aantal Hasseltse sportclubs - waaronder Sporting Hasselt - sponsorgel­d van de NMBS-dochter.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium