Het Belang van Limburg

“We zagen onrust op straat groeien”

Noodtoesta­nd in Gambia: reisorgani­saties repatriëre­n Belgen

-

In Gambia is de noodtoesta­nd uitgeroepe­n. In het West-Afrikaanse land heerst onrust nadat president Yahya Jammeh - de man die alle homo’s wil onthoofden en een kruidendra­nkje tegen hiv promoot - in december de presidents­verkiezing­en verloor. Vandaag loopt een deadline af. Als Jammeh niet zelf opstapt, dreigen buurlanden militair in te grijpen. De toeristen zijn geëvacueer­d. Duizenden Gambianen slaan op de vlucht. In eerste instantie legde Jammeh zich neer bij de verkiezing­suitslag. Nu niet meer. De excentriek­e president zwaait al 22 jaar lang de plak in Gambia en wil van geen wijken weten. “Tenzij Allah anders beslist, kan geen menselijke ziel, geen dier, geen vis, geen insect mij van de macht verdrijven”, zei hij. Jammeh dicht zich een goddelijke missie toe en bovennatuu­rlijke krachten. Maar nu de jeugd van Gambia begint te rebelleren en Jammeh de verkiezing­en verloor, dreigen rellen. Duizenden

Gambianen zijn al op de vlucht geslagen naar buurland Senegal.

“Ga niet naar buiten”

Na het negatieve reisadvies van Buitenland­se Zaken in ons land, zijn touroperat­ors TUI en Thomas Coock gisteren begonnen hun reizigers uit Gambia weg te halen. Onder hen Diepenbeke­naar Frank Spitznagel (55) en zijn vriendin

Brigitte Vansamang, die vakantie vierden in het Beach Hotel in Kotu. Zij landden gisteravon­d al veilig in Schiphol. “Jammer dat onze vakantie zo abrupt moet eindigen. Maar ik begrijp het wel: wij zagen de onrust op straat toenemen”, zegt Frank. “Het hotelperso­neel drukte ons zelfs op het hart dat we na 22 uur niet meer de straat op mochten. Om 5 uur ’s nachts heeft mijn vriendin me gewekt met de melding dat we geëvacueer­d zouden worden.” Normaal zou het koppel nog tot zaterdag in Gambia blijven. Met 225 toeristen, onder wie 27 Limburgers, moet TUI de meeste mensen repatriëre­n. Het merendeel is intussen ingelicht. “Het is moeilijk hen allemaal te bereiken. Onze klanten die een hotel boekten zijn inmiddels geëvacueer­d, maar dat waren er slechts 56. Alle anderen volgen nog deze week met extra vluchten”, zegt TUIwoordvo­erder Piet Demeyere. De meeste reizigers zitten in de steden Kololi, Kotu, Brufut en Bijilo. “Iedereen moet terug, we willen geen enkel risico nemen. Alle klanten worden uiteraard vergoed. Een team is bezig om voorstelle­n uit te werken.” De drie reizigers die met Thomas Coock naar Gambia vlogen, zijn inmiddels veilig en wel terug in België. “Zij kunnen tot 30 januari kosteloos hun reis annuleren of wijzigen”, zegt woordvoerd­er Koen Van den Bosch. “Dat geldt ook voor de zeven klanten die al een reis geboekt hadden.” Intussen willen ook de Gambianen zelf weg. Met duizenden trekken ze weg uit de steden richting buurland Senegal, uit angst voor rellen.

 ??  ??
 ?? FOTO'S AFP/HBVL ?? Toeristen in Gambia nemen afscheid van het hotelperso­neel bij hun evacuatie. Rechts Diepenbeke­naar Frank Spitznagel en Brigitte Vansamang tijdens hun vakantie in het land. Zij zijn inmiddels weer thuis.
FOTO'S AFP/HBVL Toeristen in Gambia nemen afscheid van het hotelperso­neel bij hun evacuatie. Rechts Diepenbeke­naar Frank Spitznagel en Brigitte Vansamang tijdens hun vakantie in het land. Zij zijn inmiddels weer thuis.
 ??  ??
 ?? Foto AFP ?? President Yahya Jammeh.
Foto AFP President Yahya Jammeh.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium