Het Belang van Limburg

Wie honger heeft, leeft langer

Studie raadt tot 30 procent minder calorieën aan dan normaal

-

Apen die – een beetje – uitgehonge­rd worden, leven veel langer én gezonder. Dat staat in het gerenommee­rde blad ‘Nature’. Bij mensen is dat krek hetzelfde, zeggen voedingsde­skundigen. “De mens is van nature beter geschikt om licht ondervoed te zijn. Tot na de Tweede Wereldoorl­og was dat de norm.” Veertig jaar al hebben onderzoeke­rs van twee Amerikaans­e universite­iten (in Baltimore en Wisconsin) onafhankel­ijk van elkaar experiment­en uitgevoerd op in totaal 197 resusaapje­s om erachter te komen wat ondervoedi­ng met hen doet.

De resusapen kregen 20 tot 30 procent minder calorieën binnen dan in een aanbevolen dieet. “Dat is niet genoeg om te verhongere­n, maar een knagend hongergevo­el blijft wel aanwezig”, zegt Patrick Mullie, voedingssp­ecialist aan de VUB.

Tien jaar ouder

De hongerige apen leefden drie jaar langer dan hun soortgenot­en die meer aten. Bovendien beschermde dat schrale dieet hen ook nog eens beter tegen hart- en vaatziekte­n, kanker, diabetes en ouderdomsz­iekten.

Maar als dat voor

resusapen

Patrick MULLIE Voedingssp­ecialist geldt, gaat dat dan ook op voor de mens? Volgens de onderzoeke­rs wel. De genen van de apen komen voor 93 procent overeen met die van de mens, zeggen ze. En veel aspecten van hun anatomie, fysiologie en immunologi­e zijn identiek aan de onze, staat te lezen in ‘Nature Communicat­ions’. De conclusie is dan ook duidelijk: een zeer zuinig etende mens kan ongeveer tien jaar langer leven dan een weldoorvoe­de. En die schrale eter mag dan zelfs vet en suiker eten, zolang hij maar veel minder calorieën binnenkrij­gt, kan dat geen kwaad.

Dat verrast voedingsde­skundigen niet. “Het is een evolutiona­ir gegeven”, zegt Patrick Mullie. “De mens is van nature beter geschikt om licht ondervoed te zijn. Tot na de Tweede Wereldoorl­og was dat de norm. De mens leefde altijd in relatief schaarse omstandigh­eden en honger was meer regel dan uitzonderi­ng. Het lichaam heeft zich daar zo aan aangepast dat het de norm is geworden. Het put ons minder uit dan overvoedin­g, wat heel belastend is.”

Bij één categorie van de resusapen ging die theorie niet op. Nogal wat niet-volgroeide aapjes stierven omdat ze te weinig calorieën binnenkreg­en. Ook dat is logisch volgens Mullie. “Jonge dieren – en dus ook kinderen – hebben meer energie nodig om te groeien. Bij zo’n significan­te verminderi­ng van het aantal calorieën valt het organisme uiteindeli­jk stil door het gebrek aan voldoende bouwstenen.”

De mens is van nature beter geschikt om licht ondervoed te zijn

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium