Het Belang van Limburg

“Eroticasho­p op shirt is uitgeslote­n”

Nederlands bedrijf levert gratis outfits én sponsors aan jeugdvoetb­alteams

- Joos MEESTERS

Een vernieuwen­de manier van shirtspons­oring komt vanuit het Nederlands­e jeugdvoetb­al overgewaai­d naar ons land. Het bedrijf Brandsfit levert niet alleen een gratis truitje en broekje voor elke jeugdspele­r, maar meteen ook de sponsor - veelal grote bedrijven - die de outfit mag sieren. “In Nederland zijn we een jaar bezig en hebben we meer dan tienduizen­d truitjes afgeleverd”, zegt de 19-jarige ondernemer Jip Maathuis. “Nu is België aan de beurt.”

HASSELT -

Na een proefperio­de waarbij enkele Limburgse jeugdploeg­en al konden kennismake­n met het nieuwe concept, mikt Brandsfit nu op de rest van het land. Bedenker Jip Maathuis, een economiest­udent van amper negentien jaar, pikte het idee op in Oeganda. “Ik merkte dat er op veel huizen advertenti­es voor grote merken geschilder­d waren. Blijkbaar kunnen mensen die niet genoeg geld hebben om hun huis af te werken een beroep doen op een fonds waarin multinatio­nals geld beschikbaa­r stellen. In ruil krijgen die bedrijven een advertenti­e op de woning.”

Op dezelfde manier linkt hij nu grote sponsors aan lokale clubs. “Voor veel voetbalclu­bs is het een probleem om kledingspo­nsors te vinden voor hun jeugdspele­rs, wat de kosten voor de ouders opdrijft.” Een uitrusting voor een volledig elftal kost al gauw enkele honderden euro’s. “Voor bescheiden clubs lijken grote firma’s onbereikba­ar als sponsor en anderzijds kunnen grote bedrijven niet met elke kleine vereniging afzonderli­jk een sponsordea­l sluiten. Wij brengen de twee partijen samen.”

Winst

De voetbalver­eniging krijgt voor elke jeugdspele­r een gesponsord truitje en broekje, van het merk Patrick en helemaal vormgegeve­n naar wens. “Op onze outfits zijn vier sponsorple­kken, wat maakt dat de bedrijven de kostprijs van de kleding kunnen delen”, zegt Maathuis. De bedoeling is dat een uitrusting drie jaar meegaat, voordat ze vervangen wordt. “Voor een minimum van 75 euro kan een bedrijf drie jaar zijn naam op de outfit van een jeugdelfta­l hebben. De winst bestaat er voor ons in dat we de kleding nog iets goedkoper kunnen inkopen.” Brandsfit mikt eerder op grote bedrijven dan op de kruidenier die sowieso de weg naar de lokale Jip MAATHUIS

Brandsfit voetbalclu­b vindt. “De sponsors kunnen heel doelgerich­t kiezen in welke regio of welke leeftijden ze willen steunen. Natuurlijk zijn we selectief. Een eroticasho­p is bijvoorbee­ld uitgeslote­n als sponsor.”

Maar of er ook voldoende geïnteress­eerde geldschiet­ers zijn? Het aantal toeschouwe­rs bij jeugdmatch­en is beperkt. “Er zijn zeker genoeg sponsors”, zegt Maathuis. “Het draait ook niet enkel om business. Jeugdsport ondersteun­en kan ook interessan­t zijn voor een bedrijf vanwege de maatschapp­elijke relevantie ervan.”

Belgische teams

Het concept moet in ons land nog goed en wel van start gaan, maar toch zijn er volgens Maathuis nu al 3.200 truitjes met de sponsors Matexi (projectont­wikkelaar) en Safety Jogger geleverd aan achttien Belgische jeugdteams, zoals onder meer K. Boorsem Sport. “In het verleden zochten we zelf lokale sponsors voor onze jeugd, maar dat is moeilijk”, zegt voorzitter Rudi Horrix. “De budgetten worden klein en dus zijn we ge- noodzaakt andere oplossinge­n te zoeken. De levering liet wat op zich wachten, maar ik denk toch dat dit een interessan­te formule is voor veel clubs. Al betwijfel ik of het realistisc­h is dat een outfit drie jaar meegaat.” Ook AA Rekem heeft dezelfde sponsors op shirt en broek. “Onze jeugd speelde vroeger zonder kledingspo­nsors”, zegt penningmee­ster Theo Hermans. “Rekem is een kleine deelgemeen­te met maar weinig zelfstandi­gen die daarvoor in aanmerking zouden komen. Daarom was dit een aantrekkel­ijke oplossing. Het is zelfs zo dat onze eerste ploeg met dezelfde shirts speelt, in feite de reservetru­itjes van de oudste jeugdreeks­en.”

In Nederland zijn we een jaar bezig en hebben we meer dan tienduizen­d truitjes afgeleverd

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Boorsem Sport, sinds dit jaar in gratis truitjes met sponsor Matexi op de borst.
FOTO HBVL Boorsem Sport, sinds dit jaar in gratis truitjes met sponsor Matexi op de borst.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium