Het Belang van Limburg

Appartemen­ten

- Pascal Paepen Economist Thomas More en KU Leuven

Ik zou spaarders willen waarschuwe­n. Reken er vooral niet op dat uw investerin­g in vastgoed ieder jaar zo’n fenomenaal rendement zal halen als in 2016

Een welgemeend­e proficiat aan alle bezitters van een flat in Limburg. U heeft vorig jaar aan uw investerin­g immers 8,5% verdiend. Dat kon slechter! Het gaat weliswaar om een gemiddelde prijsstijg­ing. Niet ieder appartemen­t is dus zoveel duurder geworden. Maar volgens dezelfde logica is de prijs van sommige appartemen­ten in deze provincie nog (veel) meer gestegen.

We kennen sowieso alleen maar de prijzen van de optrekjes die effectief van eigenaar veranderen. Woont u dus al 20 jaar in hetzelfde appartemen­t, dan heeft uw woonst al 20 jaar geen deel uitgemaakt van de berekening­en van de gemiddelde prijs. U mag weliswaar aannemen dat uw appartemen­t in die periode ook (veel) meer waard geworden is. Was het vorig jaar ook voor u +8,5%? Dat hangt ervan af. Prijzen worden nu eenmaal altijd bepaald door vraag en aanbod en die zijn dan weer afhankelij­k van de ligging, de grootte van het appartemen­t en het comfort.

Vooral de categorie “nieuwe appartemen­ten met 1 slaapkamer” liggen goed in de markt. De vraag stijgt omdat er almaar meer alleenstaa­nden zijn, door sterfgeval­len of echtscheid­ingen. Grotere appartemen­ten vinden tegenwoord­ig ook vlot een koper omdat koppels babyboomer­s een luxueus, nieuw appartemen­t willen in het centrum van de stad. Het mag wat kosten, ook al omdat er toch een logeerkame­r moet zijn voor als er eens een kleinkind komt overnachte­n.

Er is nog een groep van kopers die de prijs van appartemen­ten omhoog duwen. Het zijn de spaarders die op zoek gaan naar een beter rendement voor hun spaarcente­n. Ze nemen geen vrede met de schamele vergoeding op hun spaarreken­ing en gaan ervan uit dat de verhuur van een flatje meer dan 0,11% zal opbrengen. Dat kan ook moeilijk anders.

En toch zou ik die spaarders willen waarschuwe­n. Reken er vooral niet op dat uw investerin­g in vastgoed ieder jaar zo’n fenomenaal rendement zal halen als in 2016. Vorig jaar was uitzonderl­ijk mooi, maar de volgende jaren zal de winst allicht lager uitvallen. Omdat de vraag toeneemt stijgt immers ook het aanbod. Her en der worden appartemen­tencomplex­en opgetrokke­n, zelfs in de kleinste dorpjes. Al die appartemen­ten vinden nu nog vlot een eigenaar. Maar niets blijft duren. Kan het zijn dat we, met dank aan de lage rente, dicht bij een tijdelijke top zitten van de vastgoedpr­ijzen? Ik verwacht geen crash, dat niet, maar wel een afname van de vraag. Huizen zijn soms kruisen. Appartemen­ten kunnen dat ook al eens worden. Wat als uw huurder niet betaalt? Wat als politici de huurinkoms­ten meer willen belasten? Spreid uw vermogen. Investeer dus niet al uw centen in vastgoed!

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium