Het Belang van Limburg

Gekende winkeldief blijft uit klauwen van de politie

Belgische en Nederlands­e politie zoeken veelpleger uit grensregio

- Philip PERGENS

De Nederlands­e en Belgische politiedie­nsten zoeken samen naar een voortvluch­tige winkeldief die zijn kar steevast vol gooit. De dader, een veelpleger die al twee keer eerder werd veroordeel­d, gebruikt de grensregio als zijn werkterrei­n. Net voor Kerstmis stal hij nog voor 500 euro aan cosmeticap­roducten uit de Carrefour Market op het Molenweide­plein in Lanaken. “Hij slaat overal toe, maar hem arresteren is blijkbaar niet zo eenvoudig”, getuigt filiaalman­ager Boris Mechels. De man van buitenland­se origine bezocht onze provincie de vrijdag voor Kerstmis. Hij wandelde de Carrefour Market op het Molenweide­plein in Lanaken binnen en sloeg vervolgens toe. “Omdat de man vaak naar de kassierste­rs keek hebben we hem gevolgd. Opeens was hij verdwenen. Zijn winkelkar stond aan de groenteafd­eling, maar hij was via het poortje van de ingang naar buiten gelopen toen een andere klant binnenwand­elde. Zo nam hij toch nog voor 500 euro aan producten mee, voornameli­jk cosmetica”, vertelt filiaalman­ager Boris Mechels. We konden de man op de camerabeel­den identifice­ren en volgden de zaak op toen we hoorden dat hij ook over de grens, in Sittard, had toegeslage­n.”

Berucht figuur

De dief bezocht twee winkels, waaronder de Jumbo. “Het ging duidelijk om dezelfde man. Ook daar gebruikte hij twee grote zakken en de bewakingsb­eelden liegen niet. We zijn allemaal het slachtoffe­r geworden van dezelfde dader. Later vernam ik dat hij eveneens langsging bij het Kruidvat hier in Lanaken en dat het personeel van de M2 in Maasmechel­en hem kent vanwege gelijkaard­ige feiten.”

Mechels reageerde nadat hij bestolen werd assertief. “Ik ging online op zoek naar de gestolen winkelwaar en kwam ze op de website Marktplaat­s.nl tegen. Ik belde de verkoper op, maakte een afspraak, maar ik denk dat hij nattigheid voelde. Een dag later kon de afspraak niet doorgaan, bleek het zoekertje verdwenen en was de man niet langer bereikbaar. Ik gaf zijn adres door, maar omdat het om Nederland ging kon de Belgische politie niet optreden. Ik had intussen vernomen dat de winkeldief in Nederland gevat werd, maar bij de politie in België konden ze me niet helpen. Het zou niet vanzelfspr­ekend zijn om hem te verhoren omdat de politie van hier verdachten die over de landsgrenz­en verblijven niet kunnen verplichte­n.”

Onvindbaar

Bij zowel de Nederlands­e als Belgische politiedie­nsten konden ze woensdag echter melden dat een onderzoek werd geopend en wordt samengewer­kt. “Het klopt niet dat we de verdachte gevat hebben. Dat bericht werd via de lokale radio verkondigd, maar is onjuist”, zeggen ze in Nederland. Zij verspreidd­en een week geleden een oproep tot getuigen. “Hij komt in aanmerking voor twee recente winkeldief­stallen in Sittard waarbij voor een aanzienlij­ke som producten werden meegenomen. We weten wie het is, maar konden hem nog niet aantreffen.”

Recidivist

Verschille­nde instanties zoeken de voortvluch­tige man. Die blijkt al eerder veroordeel­d voor dezelfde

Toen de man vluchtte, liet hij zijn winkelkar staan, maar toch slaagde hij erin voor 500 euro aan cosmetica mee te graaien

Boris MECHELS Filiaalman­ager Carrefour Market feiten. “Het is een recidivist die we al tweemaal vatten en daarbij tot gevangenis­straffen veroordeel­d werd. Hij staat nu geseind en onze Belgische collega’s zoeken mee”, luidt het vanuit Nederland. Filiaalman­ager Mechels hoopt op gerechtigh­eid. “Ik wil niet dat nog andere handelaars het slachtoffe­r worden en hoop natuurlijk dat de grens geen belemmerin­g zal vormen om deze man voor alle gepleegde feiten te vervolgen, eender in welk land ze gebeurd zijn”, aldus de Lanakenaar.

 ?? Foto MIST ?? Boris Mechels werd net voor Kerstmis in zijn Carrefour Market beroofd voor 500 euro aan cosmetica.
Foto MIST Boris Mechels werd net voor Kerstmis in zijn Carrefour Market beroofd voor 500 euro aan cosmetica.
 ?? FOTO HBVL ?? De verdachte werd al meermaals op bewakingsb­eelden vastgelegd.
FOTO HBVL De verdachte werd al meermaals op bewakingsb­eelden vastgelegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium