Het Belang van Limburg

Gedenkplaa­t onthuld voor vermoorde rijkswacht­er

- Johnny GEURTS

In Lanaken, pal voor de ingang van het politiecom­missariaat aan de Maastricht­erweg, werd gistermidd­ag onder grote belangstel­ling een gedenkplaa­t onthuld ter nagedachte­nis van rijkswacht­officier Luc Verstappen. Hij werd 30 jaar geleden tijdens zijn dienst koelbloedi­g doodgescho­ten bij een nachtelijk­e controle in Veldwezelt door een Zweeds-Hongaars gangsterdu­o. De politie vormde gisteren een erehaag langs het toegangspa­d van het politiecom­missariaat in Lanaken. Daar werd een monument in de vorm van een gedenkplaa­t met foto onthuld voor de betreurde rijkswacht­er Luc Verstappen, die in 1987 op toen 29jarige leeftijd werd doodgescho­ten. “Ik heb de laatste dagen contact gezocht met meerdere oud-collega’s van Luc Verstappen en telkens werd me verteld wat een sociaal en bewogen man hij was. Bij de controle op die bewuste avond in januari trokken de gangsters meteen hun schietijze­r. Rijkswacht­er Luc Verstappen werd in het hoofd getroffen en zijn collega Paul Aengeveld werd in de buik geraakt. Verstappen overleed twee dagen later en liet een echtgenote en twee jonge kinderen achter. Ik ben blij dat Leo Joosten, tegenwoord­ig gemeentera­adslid voor VB en destijds brigadecom­mandant bij de rijkswacht van Lanaken enkele maanden geleden het voorstel lanceerde om een herdenking­splek in te richten voor Luc Verstappen. Deze brutale moord mogen we niet vergeten”, zegt burgemeest­er Marino Keulen.

De weduwe van Verstappen, Cathy Bemong, en zijn geëmotione­erde ex-collega Paul Aengeveld onthulden het monument en legden bloemen neer.

De Zweed die dertig jaar geleden het fatale schot afvuurde, wist na zijn arrestatie nog tot twee maal toe te ontsnappen. Toen de ontsnappin­gskoning in Turnhout andermaal werd ingerekend, ontstond er een schietpart­ij waarbij een agent een oog verloor. Ook deze politieman bracht gisteren in Lanaken eer aan de vermoorde rijkswacht­er. De gangster zelf is enkele jaren geleden gestorven in een Zweedse gevangenis.

 ?? FOTO JOGE ?? Weduwe Cathy Bemong en ex-collega Paul Aengeveld onthulden het monument en legden bloemen neer.
FOTO JOGE Weduwe Cathy Bemong en ex-collega Paul Aengeveld onthulden het monument en legden bloemen neer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium