Het Belang van Limburg

Nederlande­r vangt bot met verzet tegen 20 jaar oud vonnis

-

Een 47-jarige Nederlande­r heeft 20 jaar na zijn veroordeli­ng in Hasselt voor de verduister­ing van enkele videobande­n zijn naam niet weten te zuiveren. De man hoopte zijn blanco strafblad terug te krijgen door alsnog verzet aan te tekenen. De rechter oordeelde gisteren dat het onmogelijk was, omdat de straf inmiddels ruim verjaard is.

De veertiger, nu woonachtig in Waalwijk, stuurde in het voorjaar van 1996 zijn kat naar de Hasseltse rechtbank. Afgelopen december tekende hij wel present om zijn verhaal te doen. “Ik wist niet dat ik een strafblad had en heb die feiten ook helemaal niet gepleegd”, sprak hij tegen de rechter. Die feiten gaan over de verduister­ing van een moviebox en twee videofilme­n die eigendom waren van de toenmalige videotheek Circle in Hasselt tussen november 1992 en april 1993.

In het vonnis van 18 april 1996 kreeg de man drie maanden cel met uitstel en een boete van 10.000 Belgische frank (250 euro). Pas twintig jaar na de uitspraak kwam de veroordeli­ng aan het licht nadat de Nederlande­r bepaalde vergunning­en van de douane nodig had. “Een blanco strafblad is belangrijk voor zijn carrière”, argumentee­rde de verdedigin­g. Toch weigerde de rechter de straf de vuilnisbak in te kieperen door de verjaring. “Dit maken we maar zelden mee. Zijn dossier is intussen zelfs al vernietigd”, zei het parket.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium