Het Belang van Limburg

“Komst Trebel bewijst dat we nog altijd de nummer één zijn”

- Jürgen GERIL

Door Adrien Trebel voor de neus van Gent bij Standard weg te halen, heeft Anderlecht een prestigesl­ag gewonnen. “Dat Trebel echt naar Anderlecht wilde komen, bewijst dat we in België nog altijd de nummer één zijn”, aldus Herman Van Holsbeeck. “Het was zeker niet zo dat we Gent of Standard wilden verzwakken om ze uit play-off 1 te houden. Deze zomer speelden we Defour kwijt, toen vonden we dat Trebel hét profiel had om Steven te vervangen.”

AA Gent voelt zich wel gepakt.

“Kijk, toen bleek dat Trebel echt weg wilde bij Standard, hebben we hem gebeld. Hij zei meteen: ‘als jullie me willen, geef ik mijn woord.’ We hadden ook aan Standard-voorzitter Bruno Venanzi gevraagd hoeveel hij voor Trebel wou, daarna kwamen we snel tot een akkoord. Trebel belde zelf naar de andere partijen om zijn keuze te verantwoor­den. Daar kun je toch alleen maar respect voor hebben?”

We citeren Gent-voorzitter Ivan De Witte: “In 2008 had ik een akkoord met Anderlecht over Guillaume Gillet voor 1,6 miljoen. De dag nadien kreeg ik een bod van 3,5 miljoen, maar Gillet ging toch naar Anderlecht. Zo werkt het blijkbaar niet meer.”

Herman Van Holsbeeck Manager Anderlecht

“Ik ken Ivan De Witte en Michel Louwagie goed en ik begrijp dat ze ontgoochel­d zijn, maar in het voetbal win je soms en verlies je soms. Het is niet zo dat wij Gent overboden hebben, het was de keuze van de speler. Zelfs als er een bod uit China of Engeland was gekomen, had Trebel nog voor ons gekozen. Hij wil hier voor de prijzen voetballen.”

Jullie harde supporters­kern ergert zich wel aan het feit dat jullie na de uitgespuwd­e Defour weer een Standard-speler halen.

“Haal ik een onbekende buitenland­er of een ex-vedette, dan is het niet goed. Haal ik een speler bij een concurrent: weer kritiek. Rendez-vous na het seizoen. De situatie van Trebel is ook anders dan die van Defour. Bij Steven was de woede nog niet weg na twee titels van Standard en zijn uitlatinge­n na de beenbreuk Wasilewski.”

van

Zelfs als er een bod uit China of Engeland was gekomen, had Trebel nog voor ons gekozen. Hij wil hier voor de prijzen voetballen

Hoeveel werk heeft u nog in deze transferpe­riode?

“Weiler is al tevreden met de twee spelers die hij tot nu toe kreeg en vindt het niveau een pak hoger dan ervoor. Toen we deze zomer dertien spelers lieten gaan, hadden we moeten zeggen dat het een overgangsj­aar zou worden. Maar als er één enorme pluim is die Weiler op zijn hoed mag steken, dan is het dat hij een groep creëerde die erg veel honger heeft en voor elkaar door het vuur gaat. Daarom vroegen we de coach wie hij erbij wou met het oog op de titel. Met Thelin, die complement­air is met Teodorczyk, en Trebel kreeg hij wat hij wou.”

Weiler stapt zelfs meer en meer af van het idee om nog een keeper te halen, niet?

“We hebben nu een groep die wil sterven voor de titel. Stel dat we nog een gerenommee­rde keeper als Salvatore Sirigu van PSG aantrekken. Die speelde afgelopen maanden niet veel bij zijn huurclub Sevilla en verdient 3 miljoen per jaar. Met zo’n vedette moeten we opletten dat we het evenwicht in onze spelersgro­ep niet verstoren. In die zin past Casteels beter in het gezochte profiel dan Sirigu.”

Als het Casteels niet wordt, liever niemand?

“Casteels is onmogelijk zolang Wolfsburg geen nieuwe tweede keeper vindt. Ik heb misschien nog een andere doelman in mijn mouw zitten die Weiler wil, maar weet niet of dat realiseerb­aar is. Bovendien moet ik dan ook een oplossing vinden voor Roef, want we gaan niet met vier keepers blijven zitten. Lukt het niet, dan doen we voort met Boeckx. Die deed het goed tot nu toe.”

Ik heb nog een andere doelman in mijn mouw zitten die Weiler wil, maar weet niet of dat haalbaar is. Bovendien moet ik dan ook een oplossing vinden voor Roef

Wie mag er nog weg?

“Van onze toppers: niemand. Tielemans niet, Dendoncker niet, Teodorczyk

Herman Van Holsbeeck Manager Anderlecht

niet... De aankoopopt­ie van Teo moet gelicht worden voor mei, maar daar zijn we nu al mee

bezig. De enige voor wie ik nu nog een oplossing zoek, is Stéphane Badji. Door de komst van Trebel vroeg die om een vertrek en die jongen verdient dat omwille van zijn goeie mentalitei­t.”

Is Meïté van Zulte Waregem nog een optie nu Trebel er is?

“Er is geen sprake van dat we die jongen in januari nog gaan halen. De toekomst zal uitwijzen of het later wel kan.”

We begrijpen ook dat er geen nieuwe verdediger meer komt.

“Dankzij Trebel kun je Dendoncker een rij achteruit schuiven.

Lombaerts als zijn prijs zakt?

“Dan zou ik gek zijn om dat niet te doen, maar Zenit speelt weer dezelfde spelletjes als in de zomer. Van de ene week op de andere verandert zijn prijs. Niemand moet zich illusies maken.” “Ik stond dicht bij Gent en wil Hein Vanhaezebr­ouck bedanken omdat hij me zo graag wou”, aldus Trebel. “Maar toen Anderlecht belde, was ik meteen overtuigd. Ik voelde meer ambitie dan bij Gent en wil de komende jaren voor de prijzen voetballen. Tegen een club als Anderlecht zeg je geen neen. ” Paars-wit ziet in Trebel de nieuwe Defour, maar die werd wel uitgespuwd door een deel van de Brusselse fans. “Neen, ik vrees de reactie van de Anderlecht-fans niet. Op sociale media werd ik hartelijk verwelkomd en ik wil me hier in de gratie voetballen. Of ik niet vrees dat de Standard-fans zo’n tifo zullen maken waarop ze mij onthoofden zoals Defour? Zowel Steven als ik hebben daar toen eens mee gelachen. Ik ben niet bezig met wat er zich buiten het veld afspeelt. Ik wens Standard het beste, want ik beleefde er ook mooie momenten.”

Toch moest Trebel zijn vertrek forceren door niet mee te gaan op winterstag­e. “Dat berustte op een misverstan­d, echt waar”, vertelt hij. “Voorzitter Venanzi had me een transfer beloofd in het geval Standard niet Europees zou overwinter­en. De club was akkoord met mijn vertrek, dus wat had ik de groep nog kunnen bijbrengen op stage? Ik trainde liever hier met een fysiektrai­ner in afwachting van mijn transfer.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Adrien Trebel, die voor rugnummer 25 koos, pronkt met het paars-witte shirt.
FOTO PHOTO NEWS Adrien Trebel, die voor rugnummer 25 koos, pronkt met het paars-witte shirt.
 ??  ??
 ?? FOTO PHN ?? Xavier (inzet) en Olivier Deschacht.
FOTO PHN Xavier (inzet) en Olivier Deschacht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium