Het Belang van Limburg

“Genoeg spelers die goal kunnen maken”

-

Voetbalwat­cher Gert Verheyen heeft dit seizoen al vaak genoten van Genk. “Als ik de topmomente­n uit de eerste zes maanden van de Jupiler Pro League op een rijtje zet, ga je Genk heel regelmatig tegenkomen.”

Maar samen met ons stelt de gewezen spits vast dat dat oogstrelen­de voetbal zich niet vertaalt in de gewenste resultaten. “In de competitie staat Racing te laag geklasseer­d.”

Kansen

Voor de hand liggende vraag: moeten ze zich in de Luminus Arena zorgen maken over het vervolg van dit seizoen? “Denk ik niet”, aldus Verheyen. “Ik heb dinsdag ook gezien dat Genk in Oostende vijf honderdpro­centkansen kreeg. En dat het uit al die doelkansen slechts één doelpunt puurde. Samatta en Bailey lieten het afweten. In de competitie zou dit weer twee punten hebben gekost. Maar goed, je gaat mij niet horen verkondige­n dat dit een veeg teken is met het oog op wat nog komen gaat. Samatta kan wel degelijk een goal maken. Bailey ook, dat heeft hij in Europa laten zien. Het laatste wat een coach nu moet doen, is kwaad zijn op die spelers. Dat kan zelfs averechts uitpakken. Ik spreek uit ervaring. Als coach zou ik de klemtoon leggen op het goeie spel.”

Juist. Maar de cijfers in bijgaande tabellen spreken boekdelen. In het Vossen-tijdperk lag het rendement een pak hoger.

“Hoe belangrijk een vlot scorende spits is, bewijst Teodorczyk momenteel bij Anderlecht”, bevestigt Verheyen. “In Genk zie ik niet onmiddelli­jk zo iemand rondlopen. Maar dat kan je opvangen, als er vanuit de tweede lijn en vanaf de flanken regelmatig gescoord wordt. Tot nu toe kwam er dat enkel in de Europa League uit. Het is natuurlijk te vroeg om de nieuwe coach te beoordelen. Maar ik zag toch al enkele andere accenten. De flanken kropen dichter bij de spits en de backs speelden heel hoog. In theorie moet je met dat systeem voldoende mensen in de zestien kunnen krijgen. En aan kwaliteit ontbreekt het niet. Intrinsiek zijn er genoeg spelers die kunnen scoren. Dus, nee, ik zie het niet somber in. Maar het is niet alleen belangrijk dàt je scoort, je moet ook je eerste kansen benutten. Komt Genk in Oostende 0-2 voor, dan is dat goed voor de gemoedsrus­t en krijg je een heel andere wedstrijd. Misschien kan Siebe Schrijvers daar wel een belangrijk­e factor in worden. Ik heb een boontje voor die jongen en hoop dat hij eindelijk aan spelen gaat toekomen bij Genk.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium