Het Belang van Limburg

Zege na marathon

Wedstrijd duurt 2,5 uur

- Leo PEETERS

Na een gevecht van meer dan twee uur en dertig minuten kon Noliko Maaseik zijn eerste overwinnin­g vieren in poule A van de Champions League. Een driepunter zat na 2-0 in de mouw, maar dan was het alle hens aan dek. Gelukkig konden de Maaslander­s een afknapper van formaat vermijden in de tiebreak: 3-2. Zo behouden de jongens van Daniël Castellani uitzicht op een stek bij de betere derdes en de Europese play-off 12. Istanboel staat op de rand van de uitschakel­ing. “Maaseik is prima door de vijfde set gesparteld. Ja, ze waren beter in de finale”, gaf de Franse vedette Antonin Rouzier, ex-Roeselare, grootmoedi­g toe. “We hadden het twee sets al bijzonder moeilijk. Weinig communicat­ie bij ons, na de uitschakel­ing in de halve finale van de beker. We haalden toch de achterstan­d op, maar Maaseik won na 2-2 toch verdiend.” Sportieve reactie van de zuiderbuur, die zelf ook niet bijster offensief startte voor 1.500 toeschouwe­rs. De wedstrijd golfde een beetje kil heen en weer.

Meer genieten

Wout Wijsmans: “Onze spelers leken een tikje verkrampt. Ze zouden meer moeten genieten. Dat de derde set verloren gaat, is geen ramp. Zoiets gebeurt wel vaker. Maar ik had meer verwacht van de vierde set. Daarin legde de ploeg zichzelf te veel druk op. De felle reactie om 3-1 te scoren, bleef uit. De juiste aanpak van de vijfde set heeft ons geen windeieren gelegd.”

Zo dacht ook coach Castellani over de positieve afloop. “Happy with the result”, zo liet hij optekenen. “We kwamen in de problemen door ons ondermaats opslagwerk. Ik vreesde even voor een zware domper. Mooi dat mijn team het treintje weer op de rails kreeg in de beslissend­e belle.” Topscorer Kamil Rychlicki loofde de niet-aflatende inzet. “Van 2-0 naar 2-2, dat heeft altijd een ontmoedige­nd effect. Ik heb vaker meegemaakt dat je dan met 2-3 de boot ingaat. Maar over mijn lijk. We hebben getoond dat we de kracht hebben om terug te slaan.”

Minieme verschille­n

De analyse bewijst meer efficiënti­e in het Turkse blok. Ook deed Istanboel het beter in het percentage van positieve recepties: 55% tegen 47% voor Maaseik. De service was quasi gelijk: aces 6-6, gemiste opslagen 21-22. Foutenlast: 33 tegen 35 voor Istanbul. Zeer kleine verschille­n.

Maar Maaseik heeft zijn 219e Europese match tot een goed einde gebracht. Alleen dat telt. Ivan Janssen: “Het leek gemakkelij­k tot 2-0, maar dat was het niet. Hun spelverdel­er Eksi kiest graag voor een gewaagde aanpak. Zelfs bij een zwakke receptie durft hij het aan heel snel het midden aan te spelen. Daar stond de Bosniër Matic klaar: een man met een heel zware hamer.”

Maaseik blijft in de running voor de PO 12. Perugia, in poule E met Roeselare ingedeeld, organiseer­t de Final 4 in Rome en is automatisc­h vrij in de play-off 12. De drie beste nummers 3 uit vijf poules plaatsen zich zo voor de volgende fase. Voor de andere nrs. 3 en ook de nrs. 4 is het afgelopen. Er is geen doorschuif­operatie naar de CEV Cup.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? De Maaseikena­ren vieren de eerste zege in de Champions League.
FOTO DICK DEMEY De Maaseikena­ren vieren de eerste zege in de Champions League.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium