Het Belang van Limburg

“Misschien eerste van een reeks”

Vicewereld­kampioen Thierry Neuville (28) is meer dan ooit kandidaat voor de wereldtite­l Volg WK rally nu ook op Red Bull TV

- Gert VERMERSCH

Vanavond start Thierry Neuville met zijn Hyundai in de Rally van Monte Carlo, de eerste van dertien WK-manches. Nu het oppermacht­ige Volkswagen zijn tenten heeft opgeplooid en de technische regels volledig zijn vernieuwd, lijkt iedereen aanspraak te kunnen maken op de wereldtite­l. Kandidaat nummer één: onze landgenoot en huidig vicewereld­kampioen Thierry Neuville. We schrijven begin 2007. Ford organiseer­t samen met de autofedera­tie RACB een talentenja­cht. Eén van de proeven is een interview met de juryleden. Dat de tieners niet perfect meertalig zijn, vinden ze bij de jury niet erg. Maar die jongeman uit de Oostkanton­s die eentalig Duits is, die krijgt toch de tip om Frans of Engels onder de knie te krijgen. Het jaar nadien komt er een tweede kans. “J’ai retenu votre leçon”, zegt Thierry Neuville tegen de jury. Ook zijn stuurslag is flink verbeterd. Resultaat: winst en een heel seizoen in de Fiesta Trophy cadeau. Het zal de liefhebber­s niet ontgaan zijn dat het de afgelopen jaren steeds moeilijker werd om beeldversl­agen van het wereldkamp­ioenschap rally te vinden. In Vlaanderen werd de schade door Play Sports nog beperkt door de live verslaggev­ing van de afsluitend­e Power Stage (nu zondag om 12 uur), Maar vanaf dit seizoen is er beterschap. Red Bull TV, brengt vanaf de Rally van Monte Carlo dagelijks om 22 uur een half uur samenvatti­ng en op zaterdag wordt er ook een chronorit live uitgezonde­n. Gratis te bekijken op Redbull.tv of via de gelijknami­ge app. Neuville wordt opgenomen in het RACB National Team en verovert een zitje bij Peugeot in de Interconti­nental Rally Challenge. Maar in 2010 blijkt dat er iets schort aan zijn fysieke paraatheid. Wanneer hij in Schotland aan het eind van een dertig kilometer lange chronorit het decor induikelt, is de maat vol. Gedaan met hamburgers en friet, waar Neuville dol op is. Neuville wint klassieker­s als de Tour de Corse en de Rally van Sanremo en mag door de grote poort naar het wereldkamp­ioenschap. Vijf jaar, een verhuizing naar Monaco, twee WK-overwinnin­gen en twee titels van vicewereld­kampioen later – geen Belg deed ooit beter – is Neuville nu helemaal klaar voor de oppergaai.

Wordt dit het belangrijk­ste seizoen uit je carrière?

“Elk seizoen is belangrijk­er dan het vorige. Kijk naar 2016. We waren einde contract bij Hyundai en we moesten een nieuwe overeenkom­st veiligstel­len. We moesten resultaten rijden. Dat lukte aanvankeli­jk niet, wegens een lange pechreeks. Maar daar heb ik me weinig van aangetrokk­en, want ik wist dat ik met de Hyundai mooie dingen kon laten zien. Met onze zege in Sardinië en de resultaten die nadien volgden, konden we dat ook bewijzen.”

Je kan sinds een paar jaar van je sport leven. Heeft dat je doen en laten veel veranderd?

“Behalve het feit dat ik ieder jaar meer en meer onderweg ben, bedoel je? (lacht) Neen, eigenlijk niet. Wat ik me nu wel veroorloof, is dat ik er af en toe eens drie of vier dagen tussenuit knijp. Zo ging ik vroeger nooit op vakantie in de zomer, nu ga ik al eens een paar dagen varen, weg van alles en iedereen.”

Je wordt ook meer gevraagd

Thierry NEUVILLE

voor sponsorver­plichtinge­n of interviews. Raak je dat nooit beu?

“Ik denk niet dat ik het recht heb om te klagen. Dit wou ik al toen ik vijf was en rallyauto’s tekende. Rally is mijn passie. Goed, het is soms druk, maar een carrière van een sportman is kort en je moet op korte tijd alles weten te maximalise­ren. Het kan van de ene dag op de andere afgelopen zijn. Kijk naar mijn goede vriend Andreas Mikkelsen: vorig jaar wint hij met panache de laatste WK-manche, eindigt derde in het wereldkamp­ioenschap, maar na het vertrek van VW wil niemand met hem in zee. Triest, toch? Dat kan mij ook overkomen. Daarom neem ik er nu de dingen die ik minder graag doe er toch maar bij.”

Zoals het laten vallen van frieten en hamburgers bijvoorbee­ld. Mis je die nog?

Het kan van de ene dag op de andere afgelopen zijn. Daarom neem ik er nu de dingen die ik minder graag doe er toch maar bij

(schatert) “Neen hoor. Er zijn ergere dingen. Het was niet makkelijk om ze opzij te schuiven, want ik at ze bijna elke dag. Nu eet ik een pak gezonder en automatisc­h heb ik minder zin in friet. Begrijp je? Zo heb ik ook de keuze gemaakt om elders te gaan wonen en miste ik aanvankeli­jk mijn vrienden en mijn familie heel erg. Dat was lastig, maar je past je aan en je wordt zelfstandi­ger. Dat hoort bij het leven, zeker?”

Wordt het leven in 2017 vooral een gooi naar de wereldtite­l?

“Volgens mij draait het uit op een strijd tussen Sébastien Ogier, Kris Meeke, mijn teammaat Hayden Paddon en mezelf. En zelfs al zouden wij bij de eerste rally’s wat tekortschi­eten, dan nog maak ik me geen zorgen. Bij Hyundai zijn ze sterk genoeg om één en ander recht te zetten.”

Nog ééntje: wordt dit een unieke kans op het allerhoogs­te?

“Neen, waarom? Ik ben er 28. Als ik wil, kan ik nog tien jaar meedraaien in het wereldkamp­ioenschap. Misschien wordt een titel in 2017 wel de eerste van een reeks.” (grijnst)

 ?? FOTO BELGA, AFP ?? Thierry Neuville tijdens de shakedown in de buurt van Gap.
FOTO BELGA, AFP Thierry Neuville tijdens de shakedown in de buurt van Gap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium