Het Belang van Limburg

Veel verontwaar­diging om vervuiling na mazoutfrau­de

Burgemeest­er weerlegt beschuldig­ingen van laks optreden

- Jozef CROUGHS

Het bestuur van Borgloon is kop van Jut op de sociale media nadat vorige week grootschal­ige mazoutfrau­de aan het licht kwam. De reacties zijn vooral niet mals in verband met de milieuscha­de die het intussen failliete tankstatio­n Petrol SB op de Hulsberg veroorzaak­te. Dat dit zolang heeft kunnen aanslepen, kan op weinig begrip rekenen. Burgemeest­er Danny Deneuker ontkent ten stelligste dat hij het dossier heeft laten aanmoddere­n: “Dit dossier is al van halverwege vorig jaar in handen van de hogere overheid en het parket.” Volgens natuurlief­hebber en milieuacti­vist Johnny Cloesen zijn in mei vorig jaar al de eerste klachten gemeld bij de milieudien­sten en de conservato­r van de oude trambeddin­g in Rullingen. “De politie is daar geweest om de nodige vaststelli­ngen te doen. En ook de gemeente werd verwittigd. Toen is het stilgevall­en”, zegt Cloesen. “Negen maanden lang werd het probleem onder de mat geveegd. Er is niet alleen schade aan de natuur. Er zijn ook honderden mensen die daar zijn gaan tanken en voor gemanipule­rde mazout betaald hebben voor hun dieselwage­n. Als men in mei stalen had genomen en die had laten onderzoeke­n, wist men meteen wat er aan de hand was en had men toen al kunnen optreden.” Volgens Cloesen worden ook de dassen die in de buurt hun burchten hebben bedreigd door de vervuiling. “Vorig jaar op het einde van de zomer hebben we de rode afvalprodu­cten opgemerkt een paar honderd meter verder in de vijver van natuurrese­rvaat De oude spoorweg.”

Van de mazoutfrau­de was ik uiteraard niet op de hoogte. Ik ben er de dag voor de verzegelin­g nog gaan tanken Danny DENEUKER

Burgemeest­er

Burgemeest­er Deneuker is niet opgezet met de beschuldig­en op Facebook. “Wij hebben er alles aan gedaan om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Zowel de milieu-inspectie als de gerechteli­jke overheid werden van de problemen op de hoogte gebracht. Dit is een milieuverg­unning Vlarem Klasse 1, waar wij alleen een adviserend­e taak in hebben. Wij hebben in het verleden meerdere meldingen gedaan bij de diensten over mogelijke milieuverv­uilingen. Naar aanleiding van vaststelli­ngen van vorige week, zijn onze bezwaren nogmaals overgemaak­t aan beide diensten. We hebben gevraagd om een spoedige behandelin­g, gezien de noodzaak van de situatie”, zegt Deneuker.

Hij ontkent de verdachtma­king dat hij het dossier naar hem zou hebben toegetrokk­en om het onder de mat te vegen. “Ons recherchet­eam heeft zelf onderzoeke­n gevoerd en ons milieuteam is niet tekortgesc­hoten. Op een correcte manier zijn de meldingen van geurhinder aan de bevoegde diensten overgemaak­t. Van de mazoutfrau­de was ik uiteraard niet op de hoogte, want ik ben er de dag voor de verzegelin­g door de douane nog gaan tanken.” Intussen heeft de milieu-inspectie al te kennen gegeven dat ze nog voor het einde van deze week de verontrein­iging in kaart komen brengen. “Het zal dan ook voor ons duidelijk worden welke percelen nader moeten worden onderzocht”, besluit Deneuker.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Volgens milieuacti­vist Johnny Cloesen heeft men de vervuiling veel te lang laten aanslepen.
FOTO JOZEF CROUGHS Volgens milieuacti­vist Johnny Cloesen heeft men de vervuiling veel te lang laten aanslepen.
 ?? FOTO VRS ??
FOTO VRS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium