Het Belang van Limburg

Colonnes voor Litouwen

Logistieke eenheid Leopoldsbu­rg vervoegt groot NAVO-manoeuvre aan Europese oostgrens

- Jan BEX

Zeven militaire colonnes zijn dinsdag en gisteren vanuit Leopoldsbu­rg vertrokken naar de haven van Antwerpen. Het 18de bataljon Logistiek uit Leopoldsbu­rg verscheept op 21 januari haar materieel naar de Litouwse havenstad Klaipèda. Daar zal het dienen om een grootschal­ige NAVO-oefening te ondersteun­en aan de oostzijde van het militaire bondgenoot­schap. Meer dan 600 meter, zo lang is de rij van zware rups- en wielvoertu­igen, containers, brandstofv­oorraden en zo meer die op het schip naar Litouwen moet. Van douches tot diepladers die een rupsvoertu­ig van 60 ton kunnen transporte­ren. België doet mee aan de grote multinatio­nale NAVO-oefening ‘Enhanced Forward Presence’. Deze oefening speelt zich af in de drie Baltische staten en in Polen.

Katrien D’HERT Bataljonsc­ommandant Duitsland leidt de oefening in Litouwen. Daar neemt België de logistiek voor haar rekening: transport, brandstof- en munitiebev­oorrading en evacuatie en depannage van voertuigen. “Na onze aankomst in Litouwen hebben we maar vier à vijf dagen de tijd om volledig operatione­el te zijn”, zegt Katrien D’Hert, bataljonsc­ommandant van het 18de uit Leopoldsbu­rg. “Dan verwachten onze Duitse collega’s dat we meteen volledige steun kunnen bieden aan de oefening.”

Na aankomst hebben we vier à vijf dagen de tijd hebben om ons volledig te ontplooien. Dan verwachten onze Duitse collega’s dat we meteen volledige steun kunnen bieden aan de oefening

Signaal aan Rusland

Eenzelfde NAVO-ontplooiin­g gebeurt in Polen, waar de VS de dans leiden, Letland (Canada) en Estland (Groot-Brittannië). In het totaal doen 18 NAVO-landen mee, goed voor ruim 4.000 militairen. België stuurt 101 soldaten. Het gros vertrekt op 27 januari. ‘Enhanced Forward Presence’ maakt deel uit van een NAVO-ontradings­campagne aan het adres van Rusland om de Europese oostgrens te beveiligen en om de Baltische staten, die vroeger deel uitmaakten van het Sovjetimpe­rium, in hun defensie te steunen. De oefening duurt tot eind 2017. De Kampse compagnie logistieke­rs wordt in mei afgelost door collega’s uit Grobbendon­k.

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Een colonne vertrekt vanuit Leopoldsbu­rg richting Antwerpen. Van daaruit wordt ze verscheept richting Litouwen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Een colonne vertrekt vanuit Leopoldsbu­rg richting Antwerpen. Van daaruit wordt ze verscheept richting Litouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium