Het Belang van Limburg

“Ik heb niets te zeggen in het Provincieh­uis”

Gouverneur opent provincier­aad met rede over zijn functie

- Guy THUWIS

“Velen denken dat ik de baas ben van dit huis, maar eigenlijk heb ik hier niets te zeggen.” Opmerkelij­ke woorden van gouverneur Herman Reynders in zijn jaarlijkse rede tot de provincier­aad. De provincier­aadsleden zelf hebben anderhalf jaar voor de verkiezing­en – op 14 oktober 2018 – al serieus last van verkiezing­skoorts. Gouverneur Reynders herhaalde eerst zijn twaalf werken voor Limburg uit zijn nieuwjaars­toespraak en verduideli­jkte dan zijn eigen functie. “Ik ben voorzitter van de deputatie, krijg opdrachten van de Vlaamse en federale regering, maar heb geen enkele hiërarchis­che bevoegdhei­d.” Niet dat de gouverneur niets te doen heeft. Verre van, zo bleek uit de opsomming van zijn taken. Zijn belangrijk­ste uitdaging voor Limburg: “We moeten inzetten op relaties met de Euregio en ook op internatio­naal vlak mogen we niet ontbreken.”

Maurice WEBERS (sp.a) Verkiezing­skoorts in de raadszitti­ng zelf, die volgde op de rede van de gouverneur en het zingen van het Limburgs volkslied. Aanleiding was het verdeelde advies van de provincier­aad over de indeling van de provincial­e kieskringe­n. De Vlaamse regering wil de acht huidige kieskringe­n voor de provincier­aadsverkie­zingen van 2018 beperken tot drie: de vroegere arrondisse­menten Maaseik, Tongeren en Hasselt. Alleen sp.a en Vlaams Belang ijveren voor één Limburgse kieskring. “We hadden gehoopt op een grote dosis Limburggev­oel. Nu hadden we de kans voor één Limburgse kieskring te gaan”, aldus fractielei­der Wim De Meester (VB).

“De opdeling in drie kieskringe­n is de enige garantie dat de verschille­nde regio’s vertegenwo­ordigd zijn. Als kleine partij vrezen jullie de kiesdrempe­l niet te halen bij de nieuwe indeling. Daarom streeft Vlaams Belang naar een grote kieskring”, repliceerd­e Frederick Vandeput (Open Vld). “Ik zou daar niet zo zeker van zijn. Afgaande op de peilingen zouden Open Vld, sp.a en zelfs CD&V kleiner kunnen zijn dan Vlaams Belang”, aldus nog De Meester. Waarop Maurice Webers (sp.a) uit zijn krammen schoot. “De Vlaamse regering probeert ons te paaien met kleine fusies die totaal overbodig zijn. Laat ons naar één Limburgse stad gaan van meer dan 800.000 inwoners. Dan zullen ze in Brussel, Antwerpen en Gent wel rekening moeten houden met ons.” N-VA-fractielei­der Hendrik Verbrugge wees erop dat zijn partij voor de afschaffin­g van het provincieb­estuur is. “Wij zijn voor de verminderi­ng van het overheidsb­eslag en voor de afschaffin­g van het provincial­e bestuursni­veau. Maar we zijn niet voor de afschaffin­g van de provincie. Het Limburgs volkslied hebben we juist nog meegezonge­n.” “Maar N-VA is niet voor de afbouw van de belastinge­n. De provincial­e belastinge­n worden door het Vlaamse niveau ijverig geind”, reageerde Walter Cremers (sp.a). “Hoe belachelij­k is dat? Al onze voorstelle­n om de belastinge­n af te bouwen, worden hier door uw partij weggestemd”, besloot Verbrugge.

We moeten Limburg fuseren tot één stad van 800.000 inwoners. Dan zullen ze in de Vlaamse ruit wel rekening houden met ons

 ??  ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Gouverneur Reynders: “Velen denken dat ik baas ben van dit huis, maar ik heb hier niets te zeggen.”
FOTO LUC DAELEMANS Gouverneur Reynders: “Velen denken dat ik baas ben van dit huis, maar ik heb hier niets te zeggen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium