Het Belang van Limburg

Snelheid drastisch naar omlaag in As

Nieuw mobiliteit­splan weert ook doorgaand zwaar vervoer

- Geert VANLOFFELT

Het gemeentebe­stuur van As stelt vanavond het vernieuwde mobiliteit­splan voor in het gemeenscha­pscentrum. Alle inwoners zijn uitgenodig­d om hun mening te geven over de wijziginge­n. Vervolgens zal de regionale mobiliteit­scommissie zich in maart buigen over het dossier waarin de gemeente wordt verdeeld in snelheidsz­ones en gebieden waar zwaar doorgaand verkeer niet meer toegelaten zal zijn. Belangrijk­ste wijziging met het oog op een duurzame mobiliteit­sontwikkel­ing is het zogenaamde snelheidsp­lan. Er wordt een zone 30 ingevoerd in de omgeving van alle woonwijken, recreatiez­ones en scholen. Verder zal er een snelheidsb­eperking gelden van 50 km/uur op alle andere gemeentewe­gen, met uitzonderi­ng van de wegen voor in- en uitgaand verkeer. Daar zal een maximale snelheid van 70 km/uur gelden. “Het gemeentebe­stuur liet een studie uitvoeren waaruit bleek dat er dringend nood was aan een hertekenin­g van het mobiliteit­splan”, stelt schepen van Verkeer Jo Santermans. “Zo moest de wegencateg­orisering geactualis­eerd worden en moesten de routes voor zwaar verkeer worden vastgelegd. Daarom zullen we vanaf maart alle voertuigen boven 3,5 ton weren door nieuwe borden te plaatsen.

Er was dringend nood aan een hertekenin­g van het mobiliteit­splan

Sluipverke­er

Jo SANTERMANS

Schepen Ook starten we een sensibilis­eringscamp­agne, waarbij onder meer gps-operatoren zullen gevraagd worden om de nodige aanpassing­en te doen.” Met het nieuwe mobiliteit­splan wilt het gemeentebe­stuur een betere doorstromi­ng van het verkeer en wil het sluipverke­er ontmoedige­n. “De Dwarsstraa­t wordt daarom afgesloten ter hoogte van de Bevrijding­slaan. De Schietboom­straat zal niet meer toegankeli­jk zijn via de Bilzerweg en de Sparrendre­ef en Kapelstraa­t kan je niet meer bereiken via de Hoogstraat”, aldus nog Santermans. Maar eerst mogen de inwoners nog hun zegje doen over deze maatregele­n. Vanavond zijn alle Assenaren vanaf 20 uur welkom op de infoavond in het gemeenscha­pscentrum. Daar zal schepen Santermans het mobiliteit­splan toelichten. Vervolgens zal er tijd

gemaakt worden voor reacties en voorstelle­n. Het mobiliteit­splan is nog niet definitief en het gemeentebe­stuur belooft rekening te houden met alle opmerkinge­n waar mogelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium