Het Belang van Limburg

Zevenmaal Limburgs striptalen­t tentoon

STRIPEXPO ‘Limburg Gestript X7’ in Dommelhof, Palethe en bieb

- Jan BEX

Liefst zeven Limburgse stripmaker­s stellen samen tentoon in ‘X7 Limburg Gestript’. Dat gebeurt in de twee Pelten op drie locaties: Palethe, Dommelhof en de Neerpeltse bieb. Van relatief onbekend tot Bronzen Adhemar-winnaars. Maar vooral divers, deze blikopener op Limburgse stripmaker­s. Van de Hasseltse Brecht Evens, internatio­nale chouchou, is geen werk te zien. Van Marvano, met diens historisch­e faction – fact en fiction – en Zolderse roots, of jong Genks supertalen­t Michaël Olbrechts evenmin. Zo zijn er nog namen. “Het was ook niet de bedoeling iedereen te laten zien”, zegt mede-organisato­r Bie Proost. “We wilden zeven Limburgse stripmaker­s. De keuze kwam al brainstorm­end, in groep. We willen laten zien dat er van alles is en hoe divers dat werk is.”

Karel de Grote

In die ambitie slaagt ‘Limburg Gestript X7’. De zeven hebben enkel gemeen dat ze van hier zijn en ‘iets’ in de strip doen. Wat de Beringse Lommelaar Caryl Strzelecki (56) doet met zijn ook grafisch scherpe politieke graphic novels met Rudi Vranckx in een hoofdrol staat inhoudelij­k ver van hoe de Lommelse Neerpelten­aar Bart Proost (39) sfeervol het romantisch­e ‘Alleen op de wereld’ verstript.

De historisch onderbouwd­e fantasy ‘Jorikus Magnus’ van Criva, alias Chris Van Brussel (41) uit Tongeren, is niet te vergelijke­n met Wim Swerts’ toegankeli­jke Kampioenen­strips. Het ene los gebaseerd op Einhards vroege Karel de Grote-biografie ‘Vita Karoli Magni’, het andere op een tv-serie. “Twee albums nu, het resultaat van tien jaar werk”, zegt Criva die zijn brood dan ook als architect verdient. Terwijl Wim Swerts (50) uit Borgloon bijna 190 albums uit heeft als meewerkend tekenaar. Van Samson- en Kampioenen­strips tot spin-off ‘Vertongen & Co’ waarvan hij de hoofdteken­aar is. “Al broed ik wel op een strip van eigen makelij, ‘Leon en Napoleon’. Tijd om eens mijn eigen ding te doen.”

Graphic novel voor kinderen

Ook verrassend: Melvin. Alias Neerpelten­aar Wout Schilderma­ns (36). Hij charmeert onder meer met originelen uit kinderboek­enstrip ‘Mammoet (over Theo, een van de beste jongens ooit)’. Kinderboek­enstrip? “In feite maak ik met mijn scenarist graphic novels voor kinderen. Ideaal voor jonge moeilijke lezers die met de grote tekeningen erbij verleid worden om toch te lezen. We zitten ook bij een uitgever van kinderboek­en. En het marcheert. Het is al vertaald in het Duits en het Italiaans.”

Nog een Neerpelten­aar, Stijn Lauwers (51), alias Fobie. Jarenlang bevoorraad­de hij deze krant met cartoons, nu geeft hij voltijds les aan een Noord-Limburgse academie. Zijn stijl oogt even poepsimpel als toen, maar blijft efficiënt. Eén blik, daar is de grap. Meer moet dat soms niet zijn.

Kim Duchateau (48), Truiense roots en winnaar van de Bronzen Adhemar, won de Bronzen Adhemar in 2007. Dat is de Vlaamse staatsprij­s voor stripauteu­rs. Een introducti­e heeft hij dus niet nodig. Al klust zelfs een fantasieri­jke en gewaardeer­de humorist als Kim bij in het onderwijs. Om maar te zeggen, van strips leven is niet evident.

 ?? FOTO KIM ??
FOTO KIM
 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? 1. Melvin
2. Fobie
3. Kim
4. Caryl Strzeleck 4. Bart Proost 6. Criva
7. Wim Swerts
FOTO RAYMOND LEMMENS 1. Melvin 2. Fobie 3. Kim 4. Caryl Strzeleck 4. Bart Proost 6. Criva 7. Wim Swerts

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium