Het Belang van Limburg

Eén, woensdag, 20.40 uur

Wonen.tv

-

We hebben hem een tijdje moeten missen, maar Marcel Vanthilt is weer helemaal terug. Met een baksteen in de maag en een programma over bouwen een verbouwen, een onderwerp dat zijn kwinkslage­n goed kan gebruiken. Vanthilts nieuweling heet ‘Wonen.tv’, en het puntje in de titel geeft het al aan: bij dit programma hoort een website. Wie iets wil bijleren over bouwen en verbouwen kan ook beter op die site terecht dan bij het tv-programma, dat op Eén nu eenmaal een mix moet zijn van info en entertainm­ent.

In de eerste aflevering volgden we een jong koppel uit Brugge dat ging uitzoeken wat het beste was: bouwen of verbouwen. Ze hadden hun oog laten vallen op een stuk bouwgrond van 500 vierkante meter. Vraagprijs 155.000 euro, direct al een hele hap uit hun budget dat ze tussen 350.000 en 400.000 euro hadden uitgeteld.

Intussen kregen we te zien hoeveel ellende verbouwen met zich kan meebrengen. Jan, een man van middelbare leeftijd, was al twee jaar in de weer om met eigen handen een ruïne die vier jaar had leeggestaa­n om te bouwen tot het huis van zijn dromen. Een stukje ramptoeris­me, altijd spannende televisie. Om de boel wat op te vrolijken ging Marcel uittesten hoe sterk glas kan zijn. En zo kwamen we terecht op een minder voor de hand liggende locatie: de militaire school. Daar kon Marcel een glaspartij van een zestal lagen pas doorboren met het zwaarste geschut dat de commandant in huis had: een sniper.50 die een kogel afschoot aan 3.000 km per uur.

Er waren nog verrassend­e uitstapjes, naar Cuba zelfs en naar het slot Duivelstee­n in Gent, waar zes vrienden en vriendinne­n het woongedeel­te mogen huren voor de luttele som van 200 euro, met dank aan een project voor leegstands­beheer. We zagen een modelwonin­g die helemaal steunt op een Ardense eik van 12 meter en enkele arbeiders demonstree­rden hoe u een sifon uit elkaar kan draaien, wat ons nog nooit is gelukt, ook niet met een waterslot.

Ten slotte werd de rode draad weer opgepikt en zagen we Simon en Tine in Brugge op inspectie in een te verbouwen huis op een even groot perceel van 513 vierkante meter. Toen het jonge koppel de rekening maakte, leek dat misschien toch de oplossing, maar een echt besluit konden ze niet maken. “Ga naar onze website!”, adviseerde Marcel. Het lijkt inderdaad de betere plek voor bruikbare informatie. Niks zo handig als de multimedia­le wereld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium