Het Belang van Limburg

UHasselt vraagt steun stad om begijnhof te verwerven

Voorwaarde verkoopreg­lement speelt universite­it parten

- Jan BEX

Vandaag stelt UHasselt haar visienota voor aan de stad Hasselt om het begijnhof te kunnen kopen. Daarbij zoekt de universite­it de morele steun van de stad over die visie. Een voorwaarde in het verkoopreg­lement van de begijnhofs­ite zou de universite­it parten kunnen spelen. Het reglement stelt dat de kandidaat-koper van de 13 beschermde begijnhofh­uisjes minstens twee beschermde gebouwen succesvol herbestemd heeft de afgelopen vijf jaar. Een voorwaarde waaraan UHasselt formeel niet kan voldoen. “Ideaal zou zijn dat de stad Hasselt ons project voluit zou steunen”, zegt rector Luc De Schepper. “We hebben een mooie, sterke en verbindend­e visie ontwikkeld.” Met de stad als partner zou de UHasselt wel aan de voorwaarde uit het reglement voldoen. Gisteren nog overhandig­de PVDA-Limburg een petitie met 4.000 handtekeni­ngen aan de provincie met de vraag het begijnhof publiek te houden.

Wij doen zelf geen bod omdat we de middelen niet hebben. Maar we zijn het initiatief van de universite­it wel genegen

Nadja Vananroye, burgemeest­er van Hasselt We hebben een hele mooie, sterke en verbindend­e visie kunnen uitwerken Luc De Schepper,

rector UHasselt

Vandaag ontmoet Luc De Schepper, rector van de UHasselt, het Hasseltse schepencol­lege om zijn plan te bepleiten voor het openbaar houden van het Hasseltse begijnhof. Burgemeest­er Vananroye toont alvast interesse in het initiatief. Tot 27 januari hebben geïnteress­eerden de tijd hun bod te doen onder gesloten envelop. Er moet minimum 1,5 miljoen geboden worden - dat is de officiële schatting - en de visie van de restaurati­e en de herbestemm­ing moet een jury overtuigen. Het geldelijke bod wordt op 40 procent getaxeerd, de visie op 60 procent. De visie wordt geëvalueer­d door een commissie. De biedingen worden op 27 januari om 14 uur geopend in aanwezighe­id van alle kandidaten.

Steun

Vandaag ontmoet Luc De Schepper, de rector van de universite­it, met zijn specialist­en het Hasseltse schepencol­lege. UHasselt gaf al aan geïnteress­eerd te zijn in de begijnhofs­ite. “Zo’n waardevol erfgoed moet openbaar blijven”, zei de rector al eerder in deze krant. “Intussen hebben onze architecte­n zes weken hard gewerkt aan een visienota. Die willen we presentere­n aan de stad Hasselt. UHasselt wil zich niet verbinden aan een private partner. Ideaal zou zijn als de stad ons voluit hierin zou steunen. We hebben een hele mooie, sterke en verbindend­e visie kunnen uitwerken tussen de toekomstig­e eigenaar, de Hasseltse bevolking en met belangrijk­e actoren in de buurt zoals Z33 en de provincial­e bibliothee­k die op termijn stedelijk wordt. Inderdaad is het zo dat intussen heel veel mensen hebben laten blijken dat ze onze interesse ten volle steunen.”

Verkoopbep­aling

Een randvoorwa­arde in de verkoopbep­alingen van het begijnhof zou het bod van UHasselt parten kunnen spelen. Die voorwaarde bepaalt dat een kandidaat de realisatie moet kunnen bewijzen van minimaal twee projecten tot herbestemm­ing van beschermd erfgoed uitgevoerd de laatste vijf jaren. Daar zou de schoen wringen voor de universite­it. UHasselt kan in feite geen dergelijk project voorleggen. Zelfs de restaurati­e en herbestemm­ing van de oude Hasseltse gevangenis komt daarvoor niet in aanmerking. De oude gevangenis was toen immers niet beschermd. Met Hasselt als partner zou dat bezwaar vervallen en zou de universite­it zonder enig juridisch probleem wel een geldig bod kunnen uitbrengen. Dat zou allemaal vandaag op tafel komen.

Oude akte

Nadja Vananroye, burgemeest­er van Hasselt (CD&V), blijft voorzichti­g: “We zullen eerst luisteren naar de plannen van de UHasselt. Ik kan alleen ons eerdere standpunt herhalen: wij doen zelf geen bod omdat we de middelen niet hebben. Maar we zijn het initiatief van de universite­it wel genegen. Hoe dan ook willen we in tweede instantie, als de koop gebeurd is, met de nieuwe eigenaar samenwerke­n.” Dan is er nog de kwestie van de oude verkoopakt­e van de Broeders van Liefde uit 1938. PVDA nam de eigendomsa­kte uit 1938 onder de loep. Daarin staat dat de huisjes een publieke functie moesten krijgen. “Onder meer daarom vragen wij uitdrukkel­ijk dat het provincieb­estuur van de verkoop afziet”, zegt Kim De Witte, voorzitter PVDA Limburg.

Voor Igor Philtjens (Open Vld), gedeputeer­de Cultuur, kaderde die verklaring in een context van toenmalige registrati­erechten. “We hebben die vraag ruimschoot­s vervuld: we hebben hersteld, zelfs gerestaure­erd en in eer gehouden. Dat laatste gebeurt trouwens nu nog en zal ook na de verkoop zo blijven want het begijnhof is geklasseer­d in zijn totaliteit.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX
FOTO WIM KEMPENAERS ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX FOTO WIM KEMPENAERS
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Kim De Witte (rechts), voorzitter van PVDA Limburg, overhandig­t de 4.000 handtekeni­ngen aan gedeputeer­de Igor Philtjens.
FOTO LUC DAELEMANS Kim De Witte (rechts), voorzitter van PVDA Limburg, overhandig­t de 4.000 handtekeni­ngen aan gedeputeer­de Igor Philtjens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium