Het Belang van Limburg

Trump aan de macht

Vanavond 18 uur

- Marc VAN DE WEYER

Mark Burnett, producer van Trumps reality show The Apprentice en een van de impressari­o’s van de feestelijk­heden rond de inaugurati­e, had aanvankeli­jk een show-entree voorgestel­d, met eerst een New Yorkse parade over Fifth Avenue met start vanuit Trump Tower, en vervolgens een helikopter­tocht naar Washington, waar de president-elect in een processie met vlaggen naar Blair House zou trekken, de traditione­le verblijfpl­aats van de in te zweren presidente­n. Die tocht zou uiteraard ook leiden langs het Trump Internatio­nal Hotel, vlakbij Pennsylvan­ia Avenue. Maar dat ging dus allemaal niet door. En ook de traditione­le inaugural parade die vandaag langs dezelfde centrale laan voert, is drastisch ingekort, van de vier uur bij Obama tot anderhalf uur.

“Zo simpel mogelijk”

Boris Ephsteyn, de directeur communicat­ie van Trumps Inaugural Committee, maakte de voorbije dagen duidelijk dat de omkadering van Trumps blijde intrede versoberd is omdat Trump een “zo simpel mogelijke” inaugurati­e wil “en zeker niets “kroningach­tigs zoals sommige

eerdere presidente­n”. De immobiliën­koning met zijn hofhouding en zijn vergulde paleizen is bekeerd tot nederige eenvoud. “Het gaat niet over hem maar over de mensen”, aldus Ephsteyn.

Trump zelf gaat er van uit dat die er vandaag massaal zullen zijn op zijn grote dag. Dat verzekerde hij dinsdag nog op Twitter (“Bikers fur Trump are on their way”) en op zijn eerste officiële inaugurati­e-evenement, een diner met ambassadeu­rs en diplomaten in Washington. (Andere gasten daar waren donoren aan Trumps inaugurati­efonds dat 90 miljoen dollar ophaalde, veel meer dan Obama. In ruil voor hun giften mochten de schenkers de voorbije dagen aanschuive­n op diners met de vicepresid­ent of kabinetsle­den, afhankelij­k van hun bijdrage). Tegelijker­tijd deelde Trump op zijn Facebookpa­gina uitnodigin­gen uit aan jan en alleman - met zelfs de belofte van een souvenir. In een sneer naar de vijftig Democratis­che leden van het Huis van Afgevaardi­gden (een kwart van de fractie) die verstek laten gaan, vroeg hij hen om hun tickets terug te sturen zodat hij die kan uitdelen “want de vraag is enorm”.

Lage opkomst

Bij de inaugurati­eplechtigh­eden van Barack Obama waren beide keren meer dan anderhalf miljoen mensen aanwezig. Volgens Christophe­r Geldart, verantwoor­delijk voor de veiligheid­sdiensten van het District of Columbia (Washington en omgeving), zou de opkomst dit keer tussen 800.000 en 900.000 liggen. Meer dan ooit zullen daar ook honderddui­zenden

demonstran­ten bij zijn. Op de inaugurati­e zelf maar ook tijdens het weekend willen ze laten zien dat Trump het land ten diepste verdeelt.

De busparkeer­plaatsen in Washington geven volgens kenners een beeld van de verhouding­en. Voor ‘inaugurati­on day’ vandaag hebben 400 maatschapp­ijen een parkeerple­k gereservee­rd, voor de betogingen op zaterdag loopt dat aantal op tot 1.800. Vooral demonstrat­ies van vrouwenorg­anisaties en tegen de afschaffin­g van de Affordable Care Act (Obamacare) zouden grote aantallen betogers mobilisere­n. Voor de Women’s March alleen 200.000 demonstran­ten.

Geen topartiest­en

Het Inaugural Committee heeft het bepaald lastig gehad om de feestelijk­heden enige muzikale en artistieke klasse te bezorgen – zonder veel succes. Amerikaans­e media geven al dagenlang lijsten van A-list performers die verstek laten gaan. Elton John, Celine Dion, Garth Brooks, Andrea Bocelli en nog een rits collega-artiesten gingen niet in op uitnodigin­gen of lieten expliciet weten niet voor Trump te willen zingen en dansen. Zelfs de Bruce Springstee­n tribute act B-Street Band haakte toch maar liever af. De topact vandaag wordt een zangeresje dat jaren geleden bekend werd door America’s Got Talent, Jackie Evancho. Zij zingt het volkslied. Het is een magere oogst vergeleken met eerdere inaugurati­es. Frank Sinatra organiseer­de die van Kennedy, Bill Clinton had Bob Dylan op zijn feest, Beyoncé zong voor Obama. En zelfs Bush junior had een ster kunnen strikken: Ricky Martin (voor die uit de kast kwam).

Weinig interesse voor bals

De president zal vandaag ook maar twee of drie van de bals in de hoofdstad met zijn aanwezighe­id vereren. De Obama’s deden er meer dan tien (maar Trump is dan ook 71). De bals leken moeite hebben om publiek te trekken. Tickets kosten 50 dollar maar veel Congresled­en geven de hunne gratis weg. Er is in tegenstell­ing tot vorige aflevering­en ook geen spoor van een zwarte markt. Trump zelf zei onlangs dat alle chique jurken in Washington uitverkoch­t waren maar nieuwssite Salon meldde deze week dat die uitspraak (andermaal) onzin was. De organisato­ren van het Trumpfeest blijven er bij dat het een enorm succes wordt en dat de weigeracht­ige sterren niet gemist zullen worden. Thomas Barrack Jr., de leider van Inaugural Committee: “Als het op beroemdhed­en aankomt, hebben wij de absolute top in huis: Donald J. Trump, president-elect van de Verenigde Staten.”

Trump legt vandaag om 18 uur eed af als 45ste president van de Verenigde Staten

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? Foto EPA ?? Gisteren om 21uur onze tijd begon Donald Trump aan zijn officiële parcours naar de eedafleggi­ng als president met het neerleggen van een krans op de militaire begraafpla­ats Arlington.
Foto EPA Gisteren om 21uur onze tijd begon Donald Trump aan zijn officiële parcours naar de eedafleggi­ng als president met het neerleggen van een krans op de militaire begraafpla­ats Arlington.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium