Het Belang van Limburg

“Pfizer laat ons nodeloos lijden”

Genkenaar sleept farmareus voor de rechtbank wegens aanhoudend tekort geneesmidd­el

- Ruben STEEGEN / Chris NELIS

Genkenaar Peter Franssen (64) wacht samen met duizenden reumapatië­nten al weken op zijn geneesmidd­el Ledertrexa­te, dat in heel Europa is uitgeput. Volgens producent Pfizer het gevolg van een technisch productiep­robleem, maar daar neemt Peter geen genoegen mee. “Pfizer laat ons nodeloos lijden”, zegt de Genkenaar, die de Amerikaans­e farmareus via kort geding voor de rechtbank sleept. “Ik eis de hervatting van de productie en schadeverg­oeding.” Ledertrexa­te onderdrukt bij lage doseringen het afweersyst­eem en remt ontsteking­en. “Je kan het als tablet innemen of de vloeibare vorm inspuiten”, vertelt Peter, die al zijn hele leven sukkelt met een ontregeld immuunsyst­eem. “Als het op hol slaat, krijg ik last van psoriasis, reumatoïde artritis en kortademig­heid.”

Twee jaar geleden schreef zijn dokter hem een eerste keer Ledertrexa­te voor. “In pilvorm verdraag ik het niet, maar de inspuiting­en werken prima. Dankzij het middel leid ik weer een normaal leven.” Toen Peter vorige week naar de apotheek trok voor een verse dosis bleken de inspuiting­en uitverkoch­t. “Navraag leerde dat de stock in heel Europa is uitgeput. Een ramp voor patiënten zoals ik.” Jeannine Engelen, voorzitter van de Reumatoïde Artritis Liga, schat dat minstens 35.000 Belgen de inspuiting­en gebruiken. Al sinds eind oktober zijn de ampullen die per twaalf worden verpakt nergens meer verkrijgba­ar. Half december bleken ook de aparte dosissen van 2ml uitverkoch­t. Het Federaal Agentschap voor Geneesmidd­elen (FAGG) bevestigt dat er sinds eind 2016 een tekort is in heel Europa. “Te wijten aan productiep­roblemen bij de fabrikant”, zegt woordvoers­ter Ann Eeckhout. “Begin februari zou het middel weer verkrijgba­ar moeten zijn. We raden patiënten aan om tot dan contact met hun arts op te nemen. Als alternatie­f kan de apotheker bij de firma Fagron methotrexa­at in spuiten bestellen.”

Doelbewust­e schaarste

Franssen, die vroeger actief was binnen de PVDA, is niet te spreken over het aanhoudend­e tekort. “De farmareus heeft fabrieken in 46 landen. Hoe kan een dergelijke multinatio­nal drie maanden zonder zo’n belangrijk medicijn vallen? In het verleden is al vaker gebleken dat de farmaceuti­sche sector doelbewust schaarste creëert.” Dat laatste staat bekend als farmaconti­gentering en betekent dat een fabrikant de stock in een land limiteert om te vermijden dat handelaars geneesmidd­elen exporteren naar gebieden waar het product duurder in de rekken ligt en ze er dus meer voor kunnen vragen. “Aangezien het om een Europees tekort gaat, speelt dat fenomeen hier niet”, zegt Ann Eeckhout. “Pfizer heeft er geen enkel financieel belang bij om Ledertrexa­te uit de rekken te houden.”

David tegen Goliath

Toch plant Peter gerechteli­jke stappen. “De Wet op de Geneesmidd­elen van 1964 verplicht producente­n om een continue bevoorradi­ng te garanderen. Technische problemen of niet, Pfizer heeft duidelijk niet voldoende ondernomen om de productie zo snel mogelijk te hervatten. De multinatio­nal denkt dat het boven de wet staat. De pijn en het lijden van de duizenden patiënten zijn niet van tel. Het alternatie­f dat het FAGG voorschote­lt, werkt bij mij trouwens veel minder goed.” De Genkenaar heeft intussen een advocatenk­antoor onder de arm genomen en gaat Pfizer in kort geding dagvaarden. “Ik eis een schadeverg­oeding en wil dat de bevoorradi­ng onmiddelli­jk wordt hervat. Patiënten die zich bij mijn klacht willen aansluiten, mogen contact met de Geneeskund­e voor het Volk opnemen. Een gevecht zoals dat van David tegen Goliath, maar we hebben het recht aan onze kant.” Het kort geding komt over twee weken voor bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Peter Franssen wil dat Pfizer zijn geneesmidd­el Ledertrexa­te (inzet) snel weer levert.
FOTO RAYMOND LEMMENS Peter Franssen wil dat Pfizer zijn geneesmidd­el Ledertrexa­te (inzet) snel weer levert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium