Het Belang van Limburg

Van ontvoering verdachte broers vrij na proceduref­out

-

De raadkamer van Charleroi heeft beslist dat Jordy W. (23) en Tony W. (25), twee broers die verdacht worden van ontvoering van een baby, vrijgelate­n mogen worden. Een proceduref­out ligt aan de basis van die beslissing.

Afgelopen vrijdag werd moeder Presila B. (26) aangevalle­n met een machete in een stacaravan op een camping in Estinnes-AuMont. Haar baby werd uit haar handen getrokken en ontvoerd. Omdat Presila’s zus Presila’s ex-man Jordy en zijn broer aanwees, werden de twee zaterdag gearrestee­rd in Willebroek.

Toch raakten ze gisteren verrassend genoeg vrij. De onderzoeks­rechter heeft een proceduref­out gemaakt. “De twee zijn niet binnen de 24 uur voor de onderzoeks­rechter verschenen, zoals de wet oplegt”, zeggen de advocaten van de broers. Ze moesten vervolgens binnen de 24 uur voor de onderzoeks­rechter in Charleroi verschijne­n. Maar die wilde eerst een document vertaald zien, en verlengde de arrestatie eigenhandi­g met nog eens 24 uur. “Dat mag alleen in uitzonderl­ijke gevallen, zoals bij terreur”, pleitte de verdedigin­g. De baby werd maandagavo­nd teruggevon­den in Wijnegem. Waar het kind drie dagen lang verbleef, is nog niet achterhaal­d. De twee broers houden hun onschuld staande, maar omdat het parket beroep tegen de beslissing aantekende, blijven ze in de cel tot de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing binnen twee weken een standpunt inneemt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium