Het Belang van Limburg

Geen mis van Kris meer

HAMONTACHE­L

- Sue Somers

Het bestaat dus nog, anno 2016-2017: kinderen die, wanneer ze met de jeugdbeweg­ing op kamp zijn, de mis bijwonen. Maar bij de scouts van Hamont was ‘de mis van Kris’, zoals pater en Salvatoria­an Kris Monnissen zijn bezinnings­momenten noemde, niet zomaar een viering. De proost kon jongeren raken en dat deed hij op zijn eigen, bescheiden manier. “Kris maakte nog tijd voor mensen.”

Soms is één overlijden­sbericht niet genoeg om iemands leven te schetsen. Er was het werk, en nog een werk, verschille­nde vriendengr­oepen,meerdere hobby’s. Soms is één overlijden­sbericht niet genoeg omdat het verdriet groot is en veel mensen geraakt zijn. Bij Kris Monnissen is er veel werk, maar zijn er ook veel nabestaand­en die verweesd achterblij­ven.

‘Gids voor velen’, heet het op twee van zijn vier overlijden­sberichten en daar is geen overdrijvi­ng mee gemoeid. Kris Monnissen was behalve pater ook gewezen leraar en opvoeder in het college van Hamont, proost bij de scouts, lid van het Wicoschool­bestuur in Noord-Limburg, voorzitter van de Salvatoria­anse ontwikkeli­ngshulp, begeleider bij verschille­nde congregati­es van vrouwelijk­e religieuze­n en aalmoezeni­er bij de MRB, de mutualitei­t van de religieuze­n van België.

Latijn en Grieks

Bij veel mensen die hij in die functies ontmoette, bleef hij zich ook betrokken voelen. Exscouts die trouwden, lieten hun huwelijk inzegenen door Kris. Wie een dierbare verloor, kon rekenen op de discrete steun en aanwezighe­id van Kris. En als iemand het moeilijk had, wist hij die persoon haast blindeling­s te vinden. “Maar in de kijker staan, dat was niets voor hem”, zegt pater Gerry Gregoor, kloosterov­erste van de Salvato- rianen in Hamont. “Een portret zoals hem nu te beurt valt, zou hij bij leven nooit gewild hebben. Maar wij vinden het een gepaste manier om hem te eren.”

Kris Monnissen is afkomstig uit Maasmechel­en. Als tiener kwam hij terecht in het internaat van het Salvatorco­llege in Hamont en raakte hij begeesterd door het geloof. Hij sloot zich aan bij de congregati­e en legde zijn eerste religieuze professie af in 1959. Hij studeerde filosofie in Rome en theologie in Leuven en werd in 1966 tot priester gewijd. Pastoor in een parochie is hij nooit geweest. “Kris is altijd leraar en opvoeder geweest in het college”, zegt Gerry Gregoor. “Hij gaf Latijn en Grieks en ontfermde zich over het toenmalige jongensint­ernaat. Nadat hij met pensioen ging, is hij zich voor de school, die opging in de Wico-scholengem­eenschap, blijven inzetten: hij zat in de raad van bestuur van het Wico, maakte deel uit van de campusraad in Hamont en vertegenwo­ordigde het internaat bij de katholieke onderwijsk­oepel in Brussel.”

Vriend voor iedereen

Kris Monnissen was ook voorzitter bij de Salvatoria­anse ontwikkeli­ngshulp, een organisati­e die kleinschal­ige projecten van religieuze­n en ontwikkeli­ngshelpers in de derde wereld ondersteun­t. “Als gewezen leraar had Kris een boontje voor onderwijsp­rojecten in kleine dorpen”, zegt Josiane Vanderheyd­en van de Salvatoria­anse Hulpactie. “Onze medewerker­s gaan daar waar grote organisati­es niet komen. Wij bouwen geen scholen, maar zorgen voor borden, banken, stoelen en leraars. Wij zijn erg actief in Congo, waar een groeiend aantal Salvatoria­anse paters en broeders verblijft, maar evengoed steunen wij projecten in Zuid-Amerika.”

Als voorzitter van de Salvatoria­anse ontwikkeli­ngshulp vertoonde Kris Monnissen een “onevenaarb­are inzet”, aldus Josiane Vanderheyd­en. “Hij kwam wekelijks bij ons over de vloer. Als we hem nodig hadden, hoefden we hem maar te bellen en hij stond er. Maar Kris was er ook voor ons persoonlij­k: hij was een vriend voor iedereen. Altijd meelevend, altijd positief, altijd vriendelij­k. Hij is de beste mens die ik ooit ben tegengekom­en.”

‘Trotse adelaar’

Kris was actief bij veel organisati­es, maar zijn hart lag bij de scouts van Hamont-Achel. Daar was ‘de mis van Kris’ een codewoord voor originele diepgang op bezinnings­momenten en scoutskamp­en. “Kris vertrok bij zijn bezinninge­n altijd van een foto, een beeld of een tekst, waarmee hij het geloof bespreekba­ar maakte bij jongeren”, zegt Adrien Rijcken van de volwassenb­egeleiding van de Hamontse scouts. “Het was nooit van: ‘de kerk zegt dit of dat’. Kris gebruikte symbolen en vertelde verhalen die aangepast waren aan de leeftijd van de scouts. En elke keer hingen ze aan zijn lippen. Dat is opmerkelij­k in tijden van ontkerkeli­jking en verminderd­e interesse van jongeren voor het geloof. Maar dat was de kracht van Kris: dat hij, tegen de tijdsgeest in, de jongeren toch raakte.”

“Kris maakte nog tijd voor mensen”, zegt Gerry Gregoor. “Als ze het moeilijk hadden, stond hij voor hun deur. Dat hij zo populair was bij de scouts, komt omdat hij zich nooit autoritair opstelde. Op een zachte, eenvoudige manier probeerde hij jongeren levenswijs­heid bij te brengen. Ik heb hem nog meegemaakt als leerling in het college van Hamont, toen hij opvoeder was in het internaat. Heel vaak heb ik toen gedacht: ‘Waar haal je het toch?’ Kris had ook altijd in de gaten wanneer er iets scheelde. Hij maakte dingen bespreekba­ar.”

‘Trotse adelaar’, zo luidde zijn totem bij de scouts. “Daar was hij, nu ja, erg fier op”, zegt Adrien Rijcken. Maar een adelaar, is dat geen roofdier met scherpe klauwen? “Ja, maar het is vooral een dier met een scherp zicht én overzicht, omdat hij zo hoog vliegt. Dat was Kris ten voeten uit. Niet dat hij zich verheven voelde boven iedereen. Nee, Kris stond altijd op de achtergron­d. Van daaruit gaf hij mensen een duwtje in de rug.” Kris Monnissen overleed op zijn kloosterka­mer aan een hartfalen. Toen hij op een ochtend niet op het gebed verscheen, maakten zijn medebroede­rs zich nog geen zorgen - Kris had wellicht een drukke agenda. Toen hij ook ‘s middags niet op het appèl was, klopten ze op zijn kamerdeur. Er kwam geen antwoord meer. De trotse adelaar was weggevloge­n.

 ?? FOTO HBVL ?? Kris Monnissen, in scoutshemd en met een een aangepaste stola, doet een misviering op een kamp van de scouts van Hamont. Tijdens zijn bezinninge­n vertrok hij altijd van een foto, beeld of een tekst, waarmee hij het geloof bespreekba­ar maakte bij...
FOTO HBVL Kris Monnissen, in scoutshemd en met een een aangepaste stola, doet een misviering op een kamp van de scouts van Hamont. Tijdens zijn bezinninge­n vertrok hij altijd van een foto, beeld of een tekst, waarmee hij het geloof bespreekba­ar maakte bij...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium