Het Belang van Limburg

IFAB beslist in 2018 over definitiev­e invoering

Truienaar Thibaud Nijssen maakt deel uit van onderzoeks­team

- Pieter VANLOMMEL

Een belangrijk­e rol in het project rond de videoref is weggelegd voor professor Werner Helsen. Die leidt via de KU Leuven het onderzoeks­team dat de data voor de IFAB (Internatio­nal Football Associatio­n Board) verzamelt en analyseert. Op basis van die gegevens zal de IFAB na het seizoen 2017-2018 beslissen of de videoref definitief wordt ingevoerd. Ook de 28-jarige Truienaar Thibaud Nijssen maakt deel uit van dat onderzoeks­team. Al van jongs af aan domineert arbitrage het leven van Thibaud Nijssen. Op z’n vijftiende hanteerde hij voor het eerst het fluitje, intussen mag hij al zijn derde FIFAbadge op de borst kleven en heeft hij vier jaar eerste klasse op de teller als assistent in het team van Bart Vertenten. Geen wonder dat Werner Helsen, prof aan de KU Leuven en physical coach van de Belgische topscheids­rechters, aan hem dacht toen de IFAB hem vroeg de gegevens te verzamelen in het onderzoek naar de haalbaarhe­id van videorefs. Nijssen had Helsen als student immers een straffe thesis bezorgd over het onderwerp buitenspel. Samen met Hades-speler Jochim Spitz verzamelt hij nu de data tijdens de testfase van het project. Dat vraagt om een woordje uitleg.

WAT IS DE IFAB?

De IFAB kan het best omschreven worden als een spelregelc­ommissie naast de wereldvoet­balbond FIFA. De FIFA hanteert de spelregels die de IFAB uitschrijf­t. Op het einde van het seizoen 2017-2018 zal de IFAB aan de hand van de analyses van Nijssen en co beslissen of het wereldvoet­bal, waar ons land tot behoort, voldoende gewapend is om de videoschei­dsrechter effectief in gebruik te nemen.

HOE KAN DE VIDEOREF INGRIJPEN?

De videoref krijgt een assistent en een video-operator met zich mee en volgt de match op zeven schermen. Via een oortje kan hij de hoofdschei­dsrechter bijstaan bij volgende fases: doelpunten, strafschop­pen, rode kaarten en het uitdelen van sancties aan verkeerde spelers. De procedure die gevolgd moet worden, is steeds dezelfde. Het begint met een discutabel­e fase tijdens de wedstrijd. De videoschei­dsrechter zal de beelden uit verschille­nde camerahoek­en bekijken. “Indien daaruit blijkt dat de ref een 100 procent foutieve beslissing genomen heeft, zal de videoref hem daarvan op de hoogte brengen”, legt Nijssen uit. “Dit doet hij met de boodschap ‘ review recommende­d’. Daarop kan de scheidsrec­hter op het veld dan beslissen: of hij aanvaardt het advies van de videoref, of hij vraagt een ‘ on-field review’ en gaat de beelden zelf bekijken alvorens hij een definitiev­e beslissing neemt.”

Bij buitenspel­situaties is een extra check op het veld overbodig en volgt de hoofdschei­dsrechter gewoon de videoref.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium