Het Belang van Limburg

Pittomvils verliest net als Berings en Abdi profstatuu­t

-

Omdat hij niet aan de criteria van het nieuwe topsportac­tieplan voldeed, kreeg meerkamper Niels Pittomvils geen profcontra­ct bij Sport Vlaanderen, het vroegere Bloso. Ook voor Bashir Abdi en Eline Berings is er geen plaats bij Sport Vlaanderen. Niels Pittomvils, de 24-jarige meerkamper uit Beverlo, had de voorbije twee jaar een tewerkstel­lingscontr­act (80%) bij Atletiek Vlaanderen. Dat project liep op 31 december 2016 af. Pittomvils, die vorige zomer zijn pr tienkamp op 8.051 punten bracht en door een val op het EK in Amsterdam uit koers voor de Spelen in Rio werd geslagen, rekende op een profcontra­ct bij Sport Vlaanderen. Maar omdat hij niet aan de vereisten voldeed, ging dat niet door. “Ik ga niet stoppen, ik wil mijn droom immers niet opgeven. Ik weet zeker dat mijn beste jaren nog moeten komen. Ook Hans Van Alphen bleef een tijd rond de 8.050 punten hangen, vóór hij naar 8.200 punten doorschoof”, reageerde Niels Pittomvils.

Nieuwe constructi­e

Sport Vlaanderen werkte samen met de RVA een constructi­e uit waardoor topsporter­s - niet alleen in de atletiek - een uitkering krijgen. “Het nieuwe topsportac­tieplan legde de lat hoger. De atleten in kwestie boeten financieel in, maar kunnen met de uitkering wel aan topsport blijven doen. Als ze na een tijd wél aan de criteria voldoen, komen ze opnieuw in aanmerking voor een profcontra­ct”, verduideli­jkt Max De Vylder, technisch directeur topsport bij de Vlaamse Atletiekli­ga (VAL).

Niels Pittomvils heeft bij de VAL een elitestatu­ut A waarmee hij recht heeft op financiële ondersteun­ing voor het bekostigen van trainingss­tages en (para)medische behandelin­gen. Momenteel hebben zeven atleten een contract bij Sport Vlaanderen: Louise Carton, Philip Milanov en nieuwkomer Ben Broeders hebben een studentenp­rofcontrac­t. PieterJan Hannes, Isaac Kimeli - die tot eind 2016 allebei bij Atletiek Vlaanderen zaten -, Axelle Dauwens en Thomas Van der Plaetsen een tewerkstel­lingscontr­act.

 ?? FOTO BELGA ?? Niels Pittomvils: “Ik geef mijn droom niet op.”
FOTO BELGA Niels Pittomvils: “Ik geef mijn droom niet op.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium