Het Belang van Limburg

“Als ik oor niet had laten wegnemen, zat ik hier nu niet”

-

Na een risicovoll­e operatie geniet kapper Hendrik Aerts van Label H in Zolder met volle teugen van het leven. Weliswaar zonder linkeroor want dat is voor het grootste deel geamputeer­d tijdens de ingreep. Ondanks deze tegenslag opent Hendrik dit voorjaar een pop-upkappersz­aak met kleding en bar in Hasselt.

Ingestuurd door Sybille Bruneel

Hendrik Aerts gaat sinds twee jaar zonder linkeroor door het leven. Hij moest worden geopereerd nadat er een tumor werd ontdekt aan zijn oor. De ingreep was risicovol, maar nodig. ”Ik had altijd al een ander oor”, begint Hendrik. ”Mijn linkeroor was drie keer zo groot als dat aan de rechterkan­t. Het was ook paars en pijnlijk.” Enkele jaren geleden toen het erger begon te worden, bezocht Hendrik verscheide­ne dokters, maar die konden hem niet helpen. "De dokters zeiden me dat het gewoon een wijnvlek was. Maar een wijnvlek hoort geen pijn te doen en zou er ook niet voor zorgen dat je oor abnormaal groot wordt." De juiste diagnose kwam uiteindeli­jk van een dokter in Hasselt die de ziekte herkende van bij een familielid. ”Ik bleek AVM te hebben”, verklaart Hendrik. AVM of arterioVen­euze malformati­e is een aangeboren misvorming van het bloedvatst­elsel. ”De dokter verwees me door naar een chirurg in Brussel. De tumor in mijn oor werd veroorzaak­t door mijn slagader. Deze liep te ver door in mijn oor dat daardoor opgezwolle­n en pijnlijk was. Een operatie was de enige oplossing. Als ik dat niet had laten doen, zat ik hier nu waarschijn­lijk niet. Alles is gelukkig goed afgelopen.”

Toneel

Op geen enkel moment liet Hendrik zijn hoofd hangen. ”Ik probeer zo positief mogelijk in het leven te staan. Je moet echt genieten van het leven en niet te veel treuren. Als je zoiets meemaakt, word je je daar wel meer bewust van”, zegt Hendrik. Buiten zijn beroep als kapper en de plannen voor de pop-upstore is Hendrik ook nog bezig met toneel. Hij schrijft en regisseert zelf stukken.

 ??  ?? Hendrik staat fier voor de spiegel, zonder linkeroor: "Ik heb nog altijd een ander oor”, lacht hij.
Hendrik staat fier voor de spiegel, zonder linkeroor: "Ik heb nog altijd een ander oor”, lacht hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium