Het Belang van Limburg

“Ik reken op alle maats”

Sofie Hawinkel verwacht portie gevechtsvo­lley

- Leo PEETERS

De Hasseltse Sofie Hawinkel uit Kermt vierde afgelopen maandag haar 22ste verjaardag. De vierdejaar­s kine aan UHasselt hoopt op de derbyzege tegen Jaraco As, de andere Limburgse ereklasser bij de vrouwen. “Dat zou een fantastisc­h verjaardag­sgeschenk zijn”, lacht de receptie-hoek. “We hebben nog iets goed te maken. As knalde ons van het parket in de openingswe­dstrijd van het seizoen.” Sofie kreeg rijkelijk veel volleybalg­enen mee, zowel van vader Erik als moeder Claire Briers. Erik speelde bij VTI Hasselt, Claire bij VC Spalbeek en Houthalen. En Sofie baande haar weg naar de top via Roveka Stevoort en vervolgens in Riemst, waar ze vier seizoenen volmaakte. Twee in de Liga B, twee in de Liga A. Tot de club de boeken dicht deed op het hoogste niveau.

Hoe verliep de heenmatch?

“We verloren met 3-1. As was nochtans niet zo veel sterker. We lieten het zelf domweg afweten. We waren niet klaar. Aukje Janssen (buikspiere­n), Anne Moors (enkel) en Lotte Penders (rug) kampten met blessures. Bovendien hadden we in de voorbereid­ing veel te weinig geoefend tegen Ligaploege­n, teams van niveau. Dat is een noodzaak voor de volgende campagne.”

Hoe heftig is de rivaliteit?

“We zitten elkaar niet te jennen op Facebook, hoor. Toch wordt dit een duel op het scherp van de snee. Kim Vrijens is een ex-ploegmate van bij Riemst. Ik zag haar vier keer per week en moet nu uitkijken voor haar blok. Wie ken ik nog: libero Elien Van Asch en Katrien Gielen, de targetlady bij As. Ik mag Nelle De Grave niet vergeten, zij speelde bij Stevoort en woont ook in Kermt.”

Hoe kan Gielen gestopt worden?

“Dat wordt dé opdracht van de avond. Katrien heeft een krachtige opslag. Ze is aanvallend sterk in de diagonaal en scoort meestal in haar typische stijl, alles of niets. Ook hun linkshandi­ge hoofdaanva­lster Lotte Schaekers is zeer gevaarlijk.”

Wat is de juiste tactiek?

“Plaatsball­en hebben misschien weinig zin. VC Jaraco is beweeglijk, heeft een degelijke aanvalsdek­king. Ons blok moet werken. We trainen deze week voortduren­d op hun slagrichti­ngen. Zo stelt coach Irina Jeleznova een goed plan op aan het net en in defensie.”

Hoe zit het met de mentale weerbaarhe­id?

“Zo’n derby is een psychologi­sche oorlog. Wie breekt, wie houdt stand? Het was frustreren­d dat we zo weinig wonnen tot hiertoe. Tegen Oostende bleef de mentale dip eindelijk achterwege. De 3-2 deed goed. Maar As heeft al drie vijfsetter­s afgerond. Het is een vechterspl­oeg zonder veel stress. Net die druk heeft ons in de heenronde genekt. Iedereen moet straks goed zijn bij Datovoc, ik niet alleen. Liefst win ik in vier sets: 3-1 zou heel mooi zijn.”

 ?? FOTO MIST ?? Sofie Hawinkel gaat graag het gevecht aan met Katrien Gielen.
FOTO MIST Sofie Hawinkel gaat graag het gevecht aan met Katrien Gielen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium