Het Belang van Limburg

“Spannend, zelfs op onze leeftijd”

210 senioren verhuizen half februari uit zorgcentru­m Zonnestraa­l

- Dirk JACOBS

Op 15 februari verhuizen de 210 senioren van het Hasseltse woonzorgce­ntrum Zonnestraa­l naar twee nieuwe gebouwen. 120 bewoners trekken naar het nieuwe ‘HogeVijf’-complex in de Banneuxwij­k, de anderen moeten amper enkele honderden meters naar een nieuwbouw bij het stadspark. Een kleine 25 volle vrachtwage­ns en iets meer dan 50 ambulancet­axi’s moeten de hele operatie tot een goed einde brengen. Verhuiscoö­rdinator Toon Linsen en directeur Veerle van Loock hebben de handen meer dan vol. “Een goede voorbereid­ing is het halve werk”, zegt Toon. “Een maand vooraf dozen vullen heeft geen zin, maar al eens bekijken wat eventueel niet mee hoeft, dat kan nuttig zijn. Zo hebben de kamers straks allemaal een eigen tv en koelkast, dus wie die nog zelf heeft, kan daar al een andere bestemming voor zoeken.” De senioren worden verdeeld over twee campussen. En niet iedereen kon zijn bestemming kiezen. “De bewoners en hun familie zijn allemaal bevraagd. Om hier in de buurt te blijven, dat was geen probleem”, zegt OCMW-voorzitter Brigitte Smets. “Voor Banneux hebben we even moeten zoeken: zowat 75 van de 120 plekken zijn daar vrijwillig ingenomen. Nog eens dik 30 mensen waren helemaal overtuigd toen ze een keertje ter plekke zijn geweest en we hen garandeerd­en dat ze er dezelfde zorg zouden krijgen als hier. Ook bij de bereikbaar­heid rezen aanvankeli­jk vragen, die snel verdwenen. En het lokaal dienstence­ntrum in het gebouw daar, zorgt voor een dynamiek die sommigen echt wel aansprak.

Een tiental mensen hebben we op een interne wachtlijst gezet. Als er tegen de verhuizing op Campus Zonnestraa­l plaatsen vrij komen, dan kunnen ze hier blijven.”

Sneeuwruim­ers

“Voorlopig is het inpakken geblazen. Meubels die nog in goede staat zijn zoals tafels en stoelen, zijn in de afgelopen tijd allemaal grondig gerenoveer­d en verhuizen mee. Maar in de kamers wordt alles nieuw. We verpakken alles in dozen zodat de verhuis al gedeelteli­jk vooraf kan gebeuren en we de dingen meteen op de juiste plek hebben. Elke bewoner krijgt acht dozen. Op de verhuisdag zelf is er nog een ‘sprintbox’ per persoon waarin ze de dingen meenemen die ze dagelijks nodig hebben: hun pyama, toiletgeri­ef, dat soort dingen. En dan krijgt iedereen ook, een verhuisuur. We werken per afdeling en verhuizen eerst de 120 mensen die naar Banneux moeten. Met aangepaste taxi’s waar rolstoelen en ligbedden in kunnen en waarin telkens één verpleegku­ndige mee zal rijden. We voorzien 50 minuten per rit. Daarna gaan we de bewoners van de Zonnestraa­l naar de nieuwe kamers brengen. Omdat dit over oudere, vaak gevoeliger­e mensen gaat, gebeurt dit ook met taxi’s. Voor de paar meters die ze toch buiten moeten afleggen, hebben we overal een ploeg sneeuwruim­ers voorzien, mocht dat noodzakeli­jk zijn. 110 mensen zijn opgetromme­ld om die dag vlot te laten verlopen en op beide plekken staan de mensen van de afdelingen hun bewoners op te wachten zodat ze zich meteen thuis voelen.”

Dvd’s

Bewoner Jos Demey (80) kijkt al uit naar de verhuis. “Ik ben al vier keer gaan kijken waar ik heen ga. Ik maak me vooral zorgen over de nieuwe tv. Ik bekijk heel veel films op dvd maar mijn speler heeft geen geschikte kabelverbi­nding voor dat nieuwe toestel. Ik denk een Blu Ray-speler aan te schaffen. Voor de rest maak ik me weinig zorgen. Ik blijf hier in de buurt. Naar iets nieuws kunnen uitkijken is zelfs op onze leeftijd nog spannend. Ik ben al druk bezig met sorteren en dan moet ik nog mijn films inpakken. Daar ben ik wel even mee bezig hoor.”

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Jos Demey kijkt uit naar de verhuis: “Ik moet mijn dvd’s nog inpakken. Daar ben ik wel even mee bezig.”
Foto SERGE MINTEN Jos Demey kijkt uit naar de verhuis: “Ik moet mijn dvd’s nog inpakken. Daar ben ik wel even mee bezig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium