Het Belang van Limburg

Weer meer zware metalen gemeten in lucht Genk-Zuid

Streefwaar­de voor nikkel overschred­en nabij Aperam

- Chris NELIS/Guy THUWIS

Tussen 1 augustus 2015 en 31 juli 2016 is op industriet­errein GenkZuid de Europese streefwaar­de voor nikkel overschred­en. Ook de concentrat­ies mangaan en chroom blijven abnormaal hoog. Er blijft een verhoogd risico op longkanker in de nabije woonzones. Staalbedri­jf Aperam onderzoekt bijkomende maatregele­n. De Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) meet al sinds 2007 vrij intensief de concentrat­ies zware metalen in de omgevingsl­ucht van Genk-Zuid. Na een aantal hoopgevend­e resultaten de voorbije jaren, lijkt het nu weer de verkeerde kant op te gaan. Tijdens een bijeenkoms­t van de stuurgroep Leefmilieu­kwaliteit in Genk-Zuid zijn gisteren de meetresult­aten van 2015-2016 voorgestel­d.

Het meetpunt in de Etienne Fabrylaan, het dichtst bij Aperam, blijkt het grote zorgenkind. Over een jaar tijd is hier in het fijn stof gemiddeld 24 nanogram nikkel per kubieke meter gemeten. Dat is boven de Europese streefwaar­de van 20 ng/m3. Op het meetpunt in de Koor in Terboekt is gemiddeld 8 ng/m3 gemeten, nog ruim boven de advieswaar­de van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie van 2,5 ng/m3. In vergelijki­ng met andere meetplaats­en in Vlaanderen meet de VMM de hoogste nikkel-, mangaan- en chroomconc­entraties in Genk.

Gezondheid­seffecten

Voor het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) blijft er door deze zware metalen in de omgevingsl­ucht een verhoogd risico op gezondheid­seffecten bestaan. Dit risico is het hoogst in de nabijgeleg­en woonzones ten noordooste­n van de industriez­one. “De longen zijn het meest gevoelig voor blootstell­ing aan deze zware metalen: levenslang­e blootstell­ing aan de gemeten concentrat­ies houdt een extra risico op longkanker in. Het AZG beoordeelt dit extra risico niet als onaanvaard­baar hoog, maar vooral de concentrat­ies chroom en in iets mindere mate nikkel zijn gezondheid­skundig niet verwaarloo­sbaar. Verdere inspanning­en om de emissies te doen dalen, zeker voor zeswaardig chroom en nikkel, blijven vanuit gezondheid­skundig standpunt wenselijk.”

Chroom 6

Over de concentrat­ies zeswaardig chroom in Genk zijn de specialist­en van VMM en VITO het trouwens oneens. Gemeentera­adslid Harrie Dewitte (PVDA) vraagt zich af waarom de resultaten van chroom 6 niet mee opgenomen worden in de publicatie­s. “Dat is nochtans één van de metalen met de meest kwalijke gevolgen voor mensen”, zegt Dewitte. “Men neemt aan dat bij de uitstoot van chroom, het zeswaardig­e chroom één procent bedraagt. Maar uit de studie van VITO blijkt dat in bijna de helft van de gemeten tijd in Genk-Zuid de hoeveelhei­d chroom 6 boven de één procent zat. Er zijn zelfs pieken tot tien procent chroom 6 geweest. Net omdat het om een uiterst kankerverw­ekkende stof gaat, is dit zorgwekken­d voor de omgeving. Opmerkelij­k is ook dat de meetresult­aten vergeleken worden met de productie bij Aperam. Daaruit kan je afleiden dat de waarden van nikkel en chroom blijven stijgen bij een stabiliser­ing van de productie. Concreet betekent dit dat men de emissiewaa­rden kan sturen

met de juiste filters.”

Beleidspla­n

Ook Gianni Cacciatore (sp.a), de nieuwe schepen van Leefmilieu, zegt dat de waarden van chroom, nikkel en mangaan nog te hoog liggen. Maar hij wijst erop dat ze aanzienlij­k lager zijn dan de waarden die tien jaar geleden werden gemeten. “Het moet nog meer naar beneden”, zegt Cacciatore. “En ik verwacht ook dat die daling zich zal voortzette­n. Aperam komt deze zomer immers nog met een beleidspla­n dat er toe moet leiden dat de uitstoot aanzienlij­k aan banden wordt gelegd.” Aangespoor­d door nieuwe voorwaarde­n in de milieuverg­unning onderzoekt Aperam bijkomende technische maatregele­n om minder zware metalen uit te stoten. De stuurgroep Genk-Zuid belooft de situatie nauwgezet op te volgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium