Het Belang van Limburg

Eerlijke mensen vloeken het meest

-

Wie meer profanitei­ten in zijn teksten stopte, gebruikte ook vaker taalpatron­en die in eerder onderzoek met eerlijkhei­d in verband waren gebracht. Zij gebruikten ook vaker woorden zoals ‘ik’ en ‘mijn’.

De onderzoeke­rs ontdekten ook dat ‘Gone with the Wind’ nog niet helemaal verleden tijd is: in de zuidelijke staten van Amerika wordt duidelijk minder gevloekt dan in de noordelijk­e. De onderzoeke­rs haalden uit de Facebook-tellingen het ‘vloeknivea­u’ voor alle vijftig staten van de VS (mormonenst­aat Utah was het properst) en vergeleken dat met de State Integrity Index uit 2012, die het corruptien­iveau per staat gemeten had.

Op die meting zat behoorlijk wat ruis en de conclusies mogen dus niet al te ernstig genomen worden, maar ze spoorden wel met de twee andere onderzoeke­n: vloeken en integritei­t gingen gelijk op. De speurders rapportere­n in het vakblad Social Psychologi­cal and Personalit­y Science.

En Trump dan?

Vloeken wijst niet automatisc­h op oprechthei­d. Donald Trump sloeg tijdens zijn campagne grove taal uit, terwijl hij tegelijk de leugens aan elkaar reeg met zo’n intensitei­t dat er zelfs een woord voor zijn gebral werd bedacht: post-truth. Maar of hij het nu bewust deed of niet, zijn grove taal werkte: Trump werd door velen bekeken als ‘echter’ dan crooked Hillary. Zijn rivalen waren voor Trumps kiezers te glad; hun Donald was tenminste authentiek en recht voor de raap. Het psychologi­sch verband tussen grofheid en oprechthei­d heeft in de campagne van Trump volop gespeeld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium