Het Belang van Limburg

“Ik heb een echte déjà vu”

Busramp in Italië toont opvallend veel gelijkenis­sen met Sierre

- Hanne DE BELIE

Zestien doden en 39 gewonden: dat is de zware tol nadat vrijdagnac­ht een bus vol Hongaarse scholieren frontaal tegen de pijler van een brug botste in de buurt van het Italiaanse Verona. De balans had nog veel zwaarder kunnen zijn. Turnleraar Gyorgy Vigh (50) redde nog dertien leerlingen uit de brandende bus. Het ongeval toont overigens opvallend veel gelijkenis­sen met de busramp in Sierre in 2012.

VERONA -

De leerlingen van de middelbare school in het Hongaarse Boedapest waren op schoolreis in Frankrijk geweest. In de nacht van vrijdag op zaterdag waren ze op doorreis door Italië, op de terugweg naar Hongarije. Kort na middernach­t maakte de bus een plotse zwenking en botste frontaal tegen een brugpijler aan de afrit van San Martino Buon Albergo, in de buurt van Verona in Noord-Italië. De bus vatte vuur, zestien inzittende­n overleefde­n het ongeval niet. De meeste doden waren leerlingen van de Hongaarse school, ze waren tussen 14 en 18 jaar oud. Ook de Franse buschauffe­ur overleefde het ongeval niet. 39 anderen raakten gewond en werden overgebrac­ht naar ziekenhuiz­en in de buurt. Eén slachtoffe­r zou nog in coma liggen.

Held

Dat er niet nog meer doden gevallen zijn, komt door het koelbloedi­ge optreden van de 50-jarige turnleraar Gyorgy Vigh. De leraar is meermaals terug in de brandende bus gekropen om leerlingen uit de vuurzee te redden. Volgens de hulpdienst­en haalde hij dertien scholieren uit de bus. Vigh wordt nu gezien als de held van Hongarije. Ook zijn eigen kinderen, een zoon van 30 jaar en een dochter van 18, zouden op de bus gezeten hebben. Zij zouden het ongeval niet overleefd hebben. Automobili­sten die getuige waren van het ongeval, spreken van vreselijke taferelen. “Ik hoorde men- sen schreeuwen: ze stonden levend in brand”, zegt een getuige. De bus brandde volledig uit. De oorzaak van het ongeval is voorlopig onbekend. Er was geen ander voertuig betrokken. De Italiaanse politie voert een onderzoek naar de precieze omstandigh­eden.

 ??  ??
 ??  ?? FOTO'S AP
FOTO'S AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium