Het Belang van Limburg

“We zijn opnieuw een topploeg”

Swing en Tuttle slaan leider Antwerp voor rust knock-out

- Johnny PEETERS

Ben Simons Limburg United

HOUTHALEN-GEMBO 96-84

Knappe partij van Cuva tegen de leider en de eeuwige rivaal. De thuisploeg opende met een 8-0 en stoomde vooral via Maesen door naar 30-17. De bezoekers bogen in het tweede quarter onder impuls van Iliaens (18) om naar 34-35 (16’). Cuva nam weer over: 4036 (rust). Koonings en Clemente diepten na de pauze de kloof uit tot bijna 20 punten (25’ 62-43). Via Bouckaert (12) en Vermeersch (16) werd het toch nog bibberen (36’ 82-78), maar Snyers en Koonings stelden vanop de vrijworpli­jn de overwinnin­g veilig.

TOP DIVISION MEN 2B

KONTICH-LOMMEL 94-104

Bliksemsta­rt van Lommel via 2-10 (3') naar 22-35 (10') tegen een wat zenuwachti­g Kontich onder hun nieuwe coach Van Britsom. De Wolven herpakten zich in het 2de quarter en kwamen terug tot op 5 punten: 49-54. Kadetten Van de Put en De Keuster roteerden mee in de wedstrijd. De Keuster verving een groot deel van de wedstrijd Moonen (foutenlast) en plukte 11 rebounds. Jacobs was hot en scoorde 40 punten waarvan 10/15 bommen. In de 38' legde Gijbels de century vast op de vrijworpli­jn.

HOUTHALEN-OOSTENDE 58-50

Hubo Limburg United bewees in Antwerpen dat het opnieuw tot de top van België behoort. Het vertrouwen droop van de spelers af en ze domineerde­n de leider 40 minuten. Door de vroege voorsprong kon coach Brian Lynch met zijn beperkte kern toch goed roteren om de leiding niet meer af te geven. “Nadat we ons vorige week voor de bekerfinal­e plaatsen, bewezen we vandaag dat we echt tot de top van België behoren”, aldus een tevreden Simons, die twee seizoenen voor Antwerp speelde. “Dat was ook onze doelstelli­ng voor het seizoen. Winnen tegen je ex-ploeg is altijd mooi, en zeker op de manier waarop we vandaag gespeeld hebben.” Kapitein Vanwijn startte voor het eerst opnieuw in de basis, maar liep al na vijf minuten tegen zijn tweede fout aan. Swing zorgde bij 6-13 voor de eerste voorsprong. Met enkele driepunter­s kwam Antwerp één keer op voorsprong (21-20), maar dan was het over voor de leider in de EuroMillio­ns League. Tuttle en Swing aten de Giants in sneltempo op. Die probeerden te reageren door fouten te maken, maar ook vanop de vrijworpli­jn bleven de Limburgers foutloos. “Ze vielen ons echt aan”, vertelt Simons. “Dat was ook het enige wat Antwerp kon doen. We bezweken niet onder de druk en bleven ons beste spel spelen. Sinds Nieuwjaar zie je bij ons ook op training een groot verschil. Het vertrouwen is er en iedereen maakt elkaar beter.”

Frustratie­s

Nadat coach Moors een technische fout kreeg, gooiden de gefrustree­rde Antwerpse supporters voorwerpen op het veld. Bij 46-68 stond het grootste verschil op het bord. Brian Lynch hoefde enkel te controlere­n en Swing maakte de century vanop de vrijworpli­jn. Antwerp-coach Roel Moors De thuisploeg was in verdedigin­g noch in aanval bij de les en keek al snel tegen een 0-8achtersta­nd aan (3'). Wouters driepunter­de Houthalen op gang. Oostende raakte op zijn beurt het noorden kwijt en de Limburgers kwamen via Vanderhoyd­onks en Gielen aansluiten bij 18-19 (12'). Nonchalenc­e troef dan bij de thuisploeg - zonder Fran Lemmens (verplichte skistage) - die Van Renterghem en Rondinelli een 2-16 zagen plaatsen: 20-35 (18'). Na de rust (25-35) verscheen er een veel agressieve­r Houthalen tussen de lijnen. De kustploeg werd in het derde quarter beperkt tot 6 punten en collectief scorend namen de Limburgers voor het eerst de leiding: 43-41 (30'). Bij 47-47 kwam Oostende nog één keer langszij, maar twee driepunter­s van Wouters, een score van Maes en lay-up van Vanderhoyd­onks volstonden in een bijzonder spannende slotfase voor de zege. moest na een tweede technische fout de zaal verlaten.

“We toonden vorige week al dat we een topploeg kunnen kloppen”, weet Swing. “Iedereen was sterk vandaag, ook onze bankzitter­s vielen heel goed in. Maar wat we vooral bewijzen is dat als we sterk starten, we vertrokken zijn voor de rest van de wedstrijd. ““In defence hebben we gewonnen”, aldus Brian Lynch. “Dat we dit niveau kunnen halen is geen verrassing voor mij. Ik wist dat we dit in ons hadden, maar er gebeurden dit seizoen te veel onverwacht­e dingen zodat het een tijdje duurde voor de resultaten eruit kwamen.”

 ?? Foto TOM GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? Alle hens aan dek bij Seth Tuttle (links), Jordan Swing (11) en Hans Vanwijn (9) als Corey Hawkins richting doel gaat.
Foto TOM GOYVAERTS/GMAX AGENCY Alle hens aan dek bij Seth Tuttle (links), Jordan Swing (11) en Hans Vanwijn (9) als Corey Hawkins richting doel gaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium