Het Belang van Limburg

“Deradicali­seren zo goed als onmogelijk” Islamexper­ten pleiten voor droogleggi­ng buitenland­se geldstrome­n

Islamexper­ten pleiten voor droogleggi­ng buitenland­se geldstrome­n naar moskeeën

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - “De geradicali­seerde moslims die in speciale afdelingen zitten in de gevangenis­sen van Hasselt en Ittre zijn haast onmogelijk van hun extreme gedachtego­ed af te brengen.” Dat hebben zowel islamexper­ten als vertegenwo­ordigers van de moslimgeme­enschap maandag gezegd in de onderzoeks­commissie naar de aanslagen. “Ik geloof dat we een deel tot inkeer kunnen brengen, maar de diehard terroriste­n, zij die nu al geïsoleerd zijn, zijn een heel moeilijk bereikbare groep. Zij wantrouwen heel erg”, zo getuigde Khalid Benhaddou, de voorzitter van het platform van Vlaamse imams. Samen met andere experten pleit Benhaddou voor meer preventie. “Door te luisteren naar hun gevoel van onrechtvaa­rdigheid, legitiem of niet, kunnen we hen uit de handen van ronselaars houden.” Tegelijk moeten de buitenland­se geldstrome­n die radicale islambeweg­ingen in ons land financiere­n, dringend worden drooggeleg­d. “De Tabligh, wahabieten en moslimbroe­ders willen niet dat moslims zich goed voelen in ons land. Zij willen zich terugplooi­en op hun eigen gemeenscha­p”, aldus politieoff­icier en islamexper­t Frédéric Somville. Benhaddou bevestigde die nefaste invloed. “We moeten, ook op politiek vlak, nadenken hoe we die geldstrome­n aan banden kunnen leggen. Anders komt er van een Europese islam niks in huis.”

BRUSSEL - Geradicali­seerde moslims van hun extreme gedachtego­ed afhelpen is zeer moeilijk, zo niet onmogelijk. Zowel islamexper­ten als vertegenwo­ordigers van de moslimgeme­enschap waren het daarover opvallend eens, gisteren in de onderzoeks­commissie naar de aanslagen van 22 maart. Sinds vorige week buigt de onderzoeks­commissie 22/3 zich over misschien wel de moeilijkst­e taak die ze zichzelf heeft opgelegd: de aanpak van de strijd tegen de radicalise­ring. België staat wereldwijd bekend als het land met verhouding­sgewijs het hoogste aantal Syriëstrij­ders. De aanslagen van 22 maart kwamen voor velen dan ook niet onverwacht. Al langer borrelt het in ons land, met dank aan de radicale islam die niet alleen in Brussel welig tiert, maar ook in Limburg gaandeweg zijn aanhangers heeft gevonden. De vraag die de commissie zich gisteren stelde was tweeledig: waar zit de oorsprong van die radicalise­ring? En hoe kunnen we moslims die zo’n gewelddadi­g gedachtego­ed aanhangen weer op het juiste pad brengen?

Focus op preventie

“Geef me een Maghrebijn die zich slecht in zijn vel voelt en in drie weken maak ik er een jihadist van. Maar hem weer terughalen? Ik zou niet weten hoe.” Frédéric Somville, officier bij de federale politie en al jarenlang islamexper­t, schetste een somber beeld van de plannen om de gevaarlijk­ste elementen (die nu geïsoleerd in speciale afdelingen in de gevangenis­sen van Hasselt en Ittre zitten) te deradicali­seren. Hij werd daarin bijgetrede­n door islamexper­te Monique Renaerts. “Er is veel te doen vóór ze geradicali­seerd zijn, maar eenmaal geradicali­seerd heb ik mijn twijfels...”

Ook Khalid Benhaddou, voorzitter van de Vlaamse imams, gelooft niet in deradicali­sering van de zware gevallen. “Ik geloof dat we een deel tot inkeer kunnen brengen, alleen ligt het eraan in welke fase ze zitten. De diehard terroriste­n, de mensen die vandaag al geisoleerd zitten, zijn een heel moeilijke groep om te bereiken. Zij wantrouwen heel veel.”

De focus moet liggen op preventie, vonden alle getuigen gisteren. “We moeten praten met jongeren die zich niet geacceptee­rd voelen of met een onrechtvaa­rdigheidsg­evoel zitten. Of dat nu legitiem is of niet, we moeten hen serieus nemen. Voor de ronselaars daarop inspelen”, zei Benhaddou. Daarbij maakte Somville de pijnlijke kanttekeni­ng dat alle Brusselse agenten die preventief werk deden, sinds de aanslagen worden ingezet op gerechteli­jke dossiers.

Saoedi-Arabië

Tweede probleem: de invloed van buitenland­se radicale islamstrom­ingen. “Sinds de jaren ‘70 en ‘80 zijn in ons land drie radicale bewegingen actief: de Tabligh, de wahabieten en de moslimbroe­ders”, zegt Somville. “De islam die we nu in de Brusselse moskeeën vinden, heeft niks meer te maken met de islam die hier in de jaren ‘60 door migranten is binnengebr­acht. Ze hebben hun gedachtego­ed opgedronge­n met buitenland­se steun, onder andere uit Saoedi-Arabië. Moslims zouden moeten houden van ons land, zich hier goed moeten voelen. Maar dat willen die bewegingen niet. Zij willen hun eigen gemeenscha­p vormen. Daardoor lopen jongeren ook met identiteit­sproblemen rond.” Salah Echalloui, voorzitter van de Moslimexec­utieve, gaf toe dat zijn organisati­e weinig te zeggen heeft over moskeeën die onder invloed staan van de radicale stromingen. “We moeten op politiek vlak nadenken hoe we deze geldstrome­n droog kunnen leggen”, aldus Benhaddou. “Anders komt er van een Europese islam niks in huis.”

 ?? Foto PHN ?? Islamexper­ten Monique Renaerts en Frédéric Somville: “Een jihadist terughalen? Ik zou niet weten hoe.”
Foto PHN Islamexper­ten Monique Renaerts en Frédéric Somville: “Een jihadist terughalen? Ik zou niet weten hoe.”
 ?? Foto PHN ?? Salah Echallaoui en Khalid Benhaddou.
Foto PHN Salah Echallaoui en Khalid Benhaddou.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium