Het Belang van Limburg

Stuivenber­g zet Bailey uit kern

Jamaicaan niet in wedstrijds­electie na gesprek met coach

- Marnik GEUKENS

Geen Leon Bailey in de 20-koppige selectie van KRC Genk voor de thuismatch tegen KV Kortrijk. De 19-jarige Jamaicaan, die zondag een training miste, trainde gisteren wel met de groep maar kreeg nadien in een persoonlij­k gesprek met zijn coach te horen dat hij niet wordt geselectee­rd voor Kortrijk. Intussen schermt de entourage van de talentvoll­e buitenspel­er één week voor het sluiten van de wintermerc­ato met belangstel­ling van verschille­nde buitenland­se topclubs. Volgens CEO Patrick Janssens van KRC Genk ligt er echter geen enkel bod op tafel.

Zondagocht­end om negen uur werden Leon Bailey, zijn (stief)vader Craig Butler en (stief)broer Kyle Butler op de club verwacht voor een al langer gepland gesprek over de (onmiddelli­jke) toekomst van Bailey. En van Kyle Butler, die een half jaar geleden verrassend naar de beloftenke­rn werd overgeheve­ld. Een beslissing, die deel uitmaakte van het eisenpakke­t van de entourage van Bailey om hem nog minstens tot eind dit seizoen in Genk te houden.

De inhoud van het nieuwe gesprek van zondagocht­end bleef binnenskam­ers. Of men bij Genk niet nog inschikkel­ijker wil worden naar beide spelers toe, wil niemand binnen de club bevestigen. Maar Leon Bailey verliet de bestuurska­mer duidelijk met geen al te best gevoel. “Buikpijn”, liet Craig Butler zondag weten. Geen dokter echter die dat zou bevestigen. In elk geval ontbrak Bailey op de zondagtrai­ning van KRC Genk, tot onvrede van trainer Albert Stuivenber­g. Die zag Bailey maandagoch­tend wel opdagen op training en had daarna een individuee­l gesprek met zijn getalentee­rde linkspoot.

Eerste selectie Naranjo

“De uitkomst van het gesprek is dat Leon niet geselectee­rd is voor de wedstrijd tegen Kortrijk”, zei Stuivenber­g op de persconfer­entie. “Omdat hij een training miste? Dat kan ik bevestigen noch ontkennen, omdat we samen de afspraak hebben gemaakt dat we over de inhoud van ons gesprek niets naar buiten brengen.” Stuivenber­g kon ook niet bevestigen of Bailey er zaterdag in Mechelen wel weer bij kan zijn. “Dat zullen we zien. Het kan maar het is nog te vroeg om daar al uitspraken over te doen.” De Nederlande­r voegde voor het eerst aanwinst Naranjo bij de selectie. “De ene aanvaller vervangt de andere. Naranjo zet erg snel stappen vooruit bij het oppikken van onze speelwijze. Conditione­el staat hij er nog niet helemaal maar we zijn wel opgetogen dat hij snel vooruitgan­g boekt.” Omdat Stuivenber­g opnieuw geen beroep kan doen op aanvoerder Buffel (privéomsta­ndigheden) zal hij moeten dopen op rechts. Topfavorie­t op een startbewij­s is Siebe Schrijvers, die zaterdag een goeie indruk naliet bij zijn eerste invalbeurt. “Siebe heeft het goed gedaan op een positie, waarop hij al lang niet gespeeld had”, bleef Stuivenber­g op de vlakte. “Maar er komen enkele spelers in aanmerking om de plaats van Bailey in te nemen.”

Geen bod

De Genkse CEO Patrick Janssens bevestigde gisteren dat de beslissing om Bailey uit de wedstrijds­electie te laten autonoom door Albert Stuivenber­g genomen werd. “Het hoort ook tot de bevoegdhei­d van de hoofdcoach om met deze situatie om te gaan en wij steunen hem daar in. Of Bailey niet speelt, omdat hij niet trainde? Dat was de aanleiding voor het gesprek tussen trainer en speler. Wat daarin verteld is, blijft een interne zaak.”

Volgens Janssens is het zeker niet zo dat Bailey niet speelt, omdat er een transfer in de lucht hangt. “Daar heeft het niets mee te maken. Het blijft onze bedoeling om Leon in Genk te houden. Wij willen alleen onderhande­len met clubs, die hem vanaf volgende zomer willen binnenhale­n. Maar op dit moment ligt er geen enkel bod op tafel, ook niet voor een onmiddelli­jke transfer. Natuurlijk kan een speler als Bailey rekenen op veel interesse. Er is geen gebrek aan managers die beweren dat ze hem bij een Europese topclub kunnen onderbreng­en of bij die clubs beweren dat ze hem bij ons kunnen losweken. Maar daar houdt het op dit moment ook op. Ik zeg wel: op dit moment. Ik weet dat zo’n situatie in de laatste week van een transferpe­riode erg snel kan veranderen. Maar indicaties in die richting zijn er nu (nog) niet.”

1 februari

Het kan met andere woorden niet snel genoeg 1 februari zijn voor KRC Genk. Dan loopt de wintermerc­ato af en is het duidelijk dat Bailey, die nog tot 2020 onder contract ligt in Genk, al dan niet het seizoen volmaakt in de Luminus Arena. Op dit moment worden vooral Leverkusen en AS Roma genoemd als geïnteress­eerde clubs. Maar de kans is klein dat zij bereid zijn om 25 miljoen euro op te hoesten voor Bailey. Want zo hoog mikt naar verluidt KRC Genk, dat geen uitgaande transfers meer wil doen in deze transferpe­riode. Clubs uit de Premier League – de naam van Everton is al gevallen - willen zo’n som vaak wél ophoesten. Maar het is de vraag of de Jamaicaan als niet-internatio­nal nu al voldoet aan de strenge vereisten om een arbeidsver­gunning te verwerven in het Verenigd Koninkrijk. In het kamp Bailey bleef het gisteren – zelfs op de sociale media – opvallend stil. Hopelijk betekent het niet dat er storm op komst is.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Leon Bailey ontbrak op de zondagtrai­ning van de club. Coach Stuivenber­g was uiteraard niet tevreden.
Foto PHOTO NEWS Leon Bailey ontbrak op de zondagtrai­ning van de club. Coach Stuivenber­g was uiteraard niet tevreden.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium