Het Belang van Limburg

Vermiste Riemstenaa­r gesignalee­rd op Bali

Parket opent gerechteli­jk onderzoek, Belgische verbinding­sofficier speurt naar koppel in ziekenhuiz­en en hotels

- Thomas JANSEN/Yves BARBIEUX

Ruim een maand nadat de vermiste Riemstenaa­r Yvan Meers (38) en zijn Duitse vriendin Lina Keil (31) een laatste keer gezien werden op het Indonesisc­he eiland Pulau Palambak, beweert een handvol mensen nu dat ze het koppel gezien hebben op Bali. Naar aanleiding van de meldingen is de Belgische verbinding­sofficier vanuit Thailand naar Bali afgereisd waar ziekenhuiz­en en hotels onderzocht worden. Ondertusse­n zijn de massale zoekacties naar het vermiste koppel rond de eilandengr­oep Pulau Banyak gestaakt. Er is wel een gerechteli­jk onderzoek geopend in Indonesië rond de verdwijnin­g van Yvan en Lina. “Al gaat momenteel niemand uit van een crimineel feit als oorzaak van hun onrustwekk­ende verdwijnin­g”, klinkt het. Riemstenaa­r Yvan Meers, sinds zondag 38 jaar oud, vertrok op 6 november met zijn Duitse vriendin Lina Keil (31) vanuit Frankfurt richting Bangkok voor een trip doorheen ZuidoostAz­ië. Zo belandde het koppel, dat in Berlijn woont, begin december in Indonesië. Daar huurden ze op 6 december een kajak voor een tocht van twee weken langs de eilandengr­oep Pulau Banyak. Hun rugzak lieten ze achter bij de verhuurder, die hen de trip tevergeefs probeerde af te raden wegens de onstuimige zee. Acht dagen later werd het koppel nog gezien op het eiland Pulau Palambak, maar op 1 januari keerden Yvan en Lina niet zoals gepland terug naar Frankfurt. Daarop brachten de ouders van Yvan de lokale politie van Riemst op de hoogte.

Niet veel later werden de Cel Vermiste Personen, het ministerie van Buitenland­se Zaken en de Belgische ambassade in Indonesië ingeschake­ld, waarna een massale zoek- en reddingsop­eratie werd gestart in Indonesië. Daarbij werden de politie, het le- ger en zelfs lokale vissers betrokken. De familie van het koppel verspreidd­e via Facebook een opsporings­bericht en loofde een beloning van 21 miljoen roepia (1.500 euro) uit aan wie Yvan en Lina levend kan terugvinde­n.

Bali

Die oproep kreeg heel wat reacties, weliswaar uit onverwacht­e hoek. Een handvol mensen beweert nu Yvan en Lina de afgelopen weken gezien te hebben op het eiland Bali, dat in vogelvluch­t op 2.290 kilometer van het eiland Pulau Palambak ligt. “Ik heb hen in de week van 19 december gezien op Bali”, zegt de Italiaanse Chiara Baselice, die op Bali woont. “Ze stonden in een winkeltje te praten met de eigenaar en waren geïnteress­eerd in wat handgemaak­te spullen. Of het geen dubbelgang­ers waren? Nee, ik ben honderd procent zeker.” In de Indonesisc­he pers duiken nog meer verhalen op van mensen die beweren het koppel op Bali gezien of zelfs gesproken te hebben. Zo zouden Yvan en Lina op 13 januari nog gezien zijn op Nusa Penida, een eiland nabij Bali. Volgens een Indonesisc­he politieche­f hebben de twee daar op 16 januari de boot richting Padang Bai genomen.

Gerechteli­jk onderzoek

In de loop van vorige week werd de zoek- en reddingsac­tie, mogelijk naar aanleiding van de getuigenis­sen, gestaakt. In plaats daarvan werd een gerechteli­jk onderzoek geopend, zo bevestigt Buitenland­se Zaken. Toch zou op dit moment niemand ervan uitgaan dat een crimineel feit aan de basis ligt van de onrustwekk­ende verdwijnin­g.

In het kader van dat gerechteli­jk onderzoek is de Belgische verbinding­sofficier wel vanuit Thailand naar Bali afgereisd. Die is samen met de Indonesisc­he politie een onderzoek gestart in de ziekenhuiz­en en hotels in de buurt, voorlopig zonder resultaat.

Dat de beloofde beloning van de familie geleid heeft tot onbetrouwb­are tips, beschouwt het parket ook als een optie.

Het koppel stond in een winkeltje op Bali te praten met de eigenaar en waren geïnteress­eerd in wat handgemaak­te spullen. Of het geen dubbelgang­ers waren? Nee, ik ben honderd procent zeker

Chiara BASELICE Inwoonster op Bali zag Yvan Meers en Lina Keil

op eiland

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ?? Foto HBVL ?? Yvan Meers en zijn Lina Keil zijn nu al ruim een maand vermist in Indonesië.
Foto HBVL Yvan Meers en zijn Lina Keil zijn nu al ruim een maand vermist in Indonesië.
 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? Chiara Baselica
Foto HBVL Chiara Baselica

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium