Het Belang van Limburg

Zaakvoerde­r luierbox eerder al veroordeel­d voor fraude

Al 900 klachten en 1.800 gedupeerde­n

- Ruben STEEGEN

De pamperfrau­de rond luierbox.be, dat via abonnement­sformules luiers aan huis levert, blijft uitdijen. Zo hebben de FOD Economie en Test-Aankoop samen al 900 klachten van gedupeerde ouders ontvangen en telt de Facebookgr­oep ‘pamperboxg­edupeerden’ liefst 1.800 leden. Intussen wordt steeds duidelijke­r dat zaakvoerde­r J.D. niet aan zijn proefstuk toe is. Via luierbox.be - tot voor kort pamperbox.be - kunnen ouders tegen een zeer voordelig tarief luiers bestellen. Voor 300 of 350 euro belooft het bedrijf een jaar lang Pampers aan huis te leveren. Afgelopen zomer doken de eerste problemen op: luierboxen werden laat en pas na lang aandringen geleverd. De laatste drie maanden bleven tal van leveringen zelfs volledig uit. Pogingen van gedupeerde klanten om hun geld terug te krijgen, waren vruchteloo­s. Zaakvoerde­r J.D. is al weken telefonisc­h onbereikba­ar en ook het voormalige kantoor van de firma blijkt verlaten.

Economisch­e Inspectie

De Economisch­e Inspectie voert sinds begin januari een onderzoek naar de bedrieglij­ke handelspra­ktijken van luierbox.be en heeft al 400 klachten ontvangen. Het werkelijke aantal gedupeerde­n ligt vermoedeli­jk een pak hoger, getuige de bijna 1.800 leden die de Facebookgr­oep ‘pamperboxg­edupeerden’ telt. Daarin worden opgelichte moeders en vaders aangeraden om via elke mogelijke weg een klacht in te dienen.

Zo ontving TestAankoo­p – dat binnenkort een gezamenlij­ke klacht plant – al meer dan 500 meldingen.

Malafide crowdfundi­ng

Of al die klachten veel zullen opleveren, is maar de vraag. Zaakvoerde­r J.D. uit Herent is immers niet aan zijn proefstuk toe. Zo zou de man in het verleden al zijn veroordeel­d voor het aanmaken van valse facturen, het onrechtmat­ig gebruik van BTW-nummers en internetfr­aude. Daarnaast was de Herentenaa­r de bezieler achter Zambilight, een online crowdfundi­ng waarmee hij geld ophaalde voor de productie van sfeerlicht­jes

die achter een televisie moesten worden geïnstalle­erd. Hoewel J.D. via de website IndieGoGo meer dan 150.000 dollar ophaalde, werd er geen enkel product geleverd. Tal van gedupeerde­n wachten nog altijd op hun geld.

Intussen benadrukt luierfabri­kant Pampers dat het niets met luierbox.be te maken heeft. “Het gaat om een onafhankel­ijk bedrijf waar wij niet aan leveren.” Groupon, dat een tijdlang bonnen van luierbox aanbood, heeft de aanbieding offline gehaald.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium