Het Belang van Limburg

5,66 SECONDEN om een brief te posten

Vakbonden postbodes willen af van “krankzinni­ge timing”

- Frank POOSEN

Tot op een duizendste van een seconde ligt vast hoe snel ze elke handeling moeten uitvoeren. En die tijdsdruk kunnen de postbodes niet meer aan. Steeds meer mensen vallen uit omdat ze overspanne­n zijn of zelfs een burn-out hebben. Donderdag staat een evaluatie van het systeem op het programma. “We willen die normen menselijke­r maken”, zeggen de vakbonden. Een klein anderhalf jaar geleden hebben de bonden beloofd de nieuwste uitrol van de normencata­logus – een opsomming van elke handeling en hoeveel seconden die mag duren – van het georoutesy­steem van bpost een kans te geven. Ze zouden zich 24 maanden gedeisd houden om alles in een plooi te laten vallen. “Maar het systeem heeft die plooi niet gevonden”, zegt Marc De Mulder van de liberale postvakbon­d VSOA. “Elke dag opnieuw hoor ik schrijnend­e verhalen van mensen die het niet meer zien zitten. Die er maar niet in slagen om in 5,66 seconden een brief uit de tas te halen en te posten. De tijd die ze op die manier verliezen moeten ze overwerken, zonder compensati­e. Zo kan het niet verder. De postbodes staan op kraken.”

Werkdruk verdubbeld

Donderdag staat een evaluatie van de jongste versie – de tiende al – van de georoute op de agenda van het paritair comité van bpost. “We hopen dat het de aanzet kan zijn om het wat minder scherp te maken”, zegt Jean-Pierre Nyns van het socialisti­sche ACOD. “Tot nu is het bij elke nieuwe versie een beetje erger geworden. Mensen die in het begin van het systeem 500 brievenbus­sen op hun ronde moesten zien te vullen, zitten nu al aan 800 of zelfs 1.000. De werklast en de werkdruk zijn dus verdubbeld.”

Kwart valt uit

Dat is niet alleen elementair­e wiskunde, het valt ook af te lezen uit de cijfers over de afwezighed­en bij bpost, zegt Pierre Nyns. “Het aantal werknemers van Bpost dat thuis zit – met een burn-out of gewoon overspanne­n – is talrijk.” Volgens bepaalde bronnen is meer dan 7 procent van het postperson­eel voor langere tijd out. Bovendien, zegt Marc De Mulder van VSOA, geeft één op de vier nieuwe krachten er na een paar maanden al de brui aan. “Er was in december van vorig jaar een turn-over van 25,3 procent. Dat hoge cijfer geeft duidelijk aan dat het echt niet leuk werken is bij bpost.”

Dat het werk van een postbode zwaar onderschat wordt, bleek nog deze zomer. “Zoals elke zomervakan­tie was een hele zwik studenten aangeworve­n. Na een week waren er al 170 die niet meer wilden voortdoen. Te druk, te zwaar, te ondoenbaar voor één mens. En dan moet je weten dat die studenten niet eens alles kunnen en mogen doen”, zegt De Mulder. “Je mag nog zoveel routine hebben als je wil, als je een aangeteken­de brief op 26 seconden moet afhandelen, kan je alleen maar hopen dat diegene voor wie die aangeteken­de zending bestemd is niet al te slecht ter been is. Anders verlies je tijd, die je na de uren onbetaald moet inhalen.”

Overleg

Bij bpost zelf is te horen dat het georoutesy­steem – en dan vooral de normencata­logus waar de vakbonden over klagen – is vastgelegd na intens sociaal overleg. “Het systeem is wetenschap­pelijk ontwikkeld door de universite­it van Bergen. We hebben die normen niet eenzijdig opgelegd, maar samen met de sociale partners”, zegt bpost-woordvoers­ter Barbara Van Speybrouck. “We evalueren ook constant de richttijde­n. Het is een theoretisc­h model dat aan de praktijk wordt aangepast, het zijn gemiddelde­n die geen wet zijn maar een richting aangeven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium