Het Belang van Limburg

Normbesef

- Door Eric Donckier REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

De PS heeft gisteren op voorstel van voorzitter Elio Di Rupo 21 maatregele­n genomen om schandalen zoals dat bij Publifin te voorkomen. Bij de Luikse intercommu­nale presteerde men het zelfs om vergoeding­en uit te betalen aan mandataris­sen voor vergaderin­gen waarop ze niet eens aanwezig waren.

Een van de 21 maatregele­n die de PS met de andere Franstalig­e partijen wil overleggen op Waals en Brussels niveau en mogelijk al gaat toepassen op de eigen mandataris­sen, is een financiële beperking bij cumulatie van publieke mandaten tot maximum 150 procent van het loon van een volksverte­genwoordig­er. Voor de eigen mandataris­sen wil de PS dat zelfs beperken tot maximum het loon van een volksverte­genwoordig­er. Maar van een cumulbeper­king op zich is geen sprake. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat Elio Di Rupo in dat geval zelf had moeten kiezen tussen zijn functies als volksverte­genwoordig­er en burgemeest­er van Bergen. Bij de Vlaamse socialiste­n komt er na de volgende verkiezing­en zo’n verbod op cumul van een parlementa­ir mandaat en dat van burgemeest­er. Het voorstel van sp.a-voorzitter John Crombez werd door het congres goedgekeur­d. Maar zorgt wel voor tandengekn­ars bij de betrokkene­n.

Er zijn best argumenten te bedenken voor de cumul van mandaten. Zo kunnen burgemeest­ers bij parlementa­ire debatten wijzen op de gevolgen van Vlaamse en federale beslissing­en voor het lokale niveau. Of ze kunnen bij zitting in een intercommu­nale beter de belangen van hun gemeente verdedigen. Het probleem begint bij een opeenstape­ling van mandaten. Dan is het niet meer mogelijk om al die mandaten naar behoren in te vullen en gaat het uiteindeli­jk enkel nog om het eigen financieel gewin. In welke mate dat uit de hand kan lopen, weten we nu van Publifin.

In feite komt het altijd op hetzelfde neer: normbesef. We zijn ervan overtuigd dat alle politieke mandataris­sen met veel goede wil en onbaatzuch­tigheid aan hun mandaat beginnen. Het algemeen belang dienen, is hun leidraad. Maar we kunnen ook niet anders dan vaststelle­n dat na verloop van tijd de meeste mandataris­sen zich krampachti­g vasthouden aan hun mandaat en steeds meer cumuleren. Dat kan des te gemakkelij­ker wanneer men met al die mandaten achter de hand aan dienstbeto­on kan doen en om die reden ook steeds opnieuw verkozen wordt. Dat is wat we in Wallonië al vaker meemaakten, nu opnieuw zien en zich zal herhalen zolang de PS er met de cdH als acoliet alles voor het zeggen heeft. De kruik gaat zo lang te water tot ze barst. Dat zou bij de volgende verkiezing­en wel eens het geval kunnen zijn.

Zo lang het mogelijk blijft om mandaten te cumuleren en politici met al die mandaten aan dienstbeto­on kunnen doen waardoor ze ook altijd opnieuw worden verkozen, zullen er schandalen zijn zoals nu bij Publifin

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium