Het Belang van Limburg

De Lijn opent onderzoek naar sms’ende chauffeur

- Ruben STEEGEN

De Lijn is een onderzoek gestart naar een buschauffe­ur die afgelopen zaterdag in Sint-Truiden zat te sms’en achter het stuur. “Hij verzond berichtjes, at een banaan en lurkte van zijn e-sigaret”, vertelt een passagier die de feiten filmde. De Lijn veroordeel­t het gedrag van de chauffeur en onderzoekt de feiten. “Sms’en achter het stuur kan absoluut niet.”

SINT-TRUIDEN -

Het incident speelde zich af op lijn S1 van Sint-Truiden naar Ordingen. “Ik ben om 8.45 uur aan het station van Sint-Truiden op de bus gestapt”, vertelt de passagier die het hele gebeuren filmde. “Zodra we reden, begon onze chauffeur te sms’en. Ik heb de man er niet mee geconfront­eerd, maar vind het mijn plicht om dit te melden. Het bleef trouwens niet bij berichtjes. De chauffeur heeft ook zijn banaan achter het stuur opgegeten en lurkte regelmatig van z’n e-sigaret. Levensgeva­arlijk, zeker omdat het die koude ochtend spekglad was.” In het filmpje is te zien hoe de chauffeur zelfs in scherpe bochten lustig door blijft sms’en.

Zware straf?

Woordvoers­ter Sonja Loos van De Lijn Limburg benadrukt dat gsm’en achter het stuur absoluut niet door de beugel kan. “Daar hameren we al veel langer op. De Lijn is onmiddelli­jk een onderzoek gestart.” De chauffeur riskeert een zware straf, maar Loos wil niet op de feiten vooruitlop­en. “We gaan naar het verhaal van de man luisteren en kijken of er eventuele verzachten­de omstandigh­eden waren. Een mogelijke sanctie kan gaan van een vermelding in het personeels­dossier tot een schorsing van één of meerdere dagen.”

Het incident in Sint-Truiden vertoont sterke gelijkenis­sen met de sms’ende buschauffe­ur in Zonhoven, die in november 2013 werd betrapt. Een meisje filmde toen hoe de bestuurder met een bus vol schoolkind­eren minutenlan­g achter het stuur zat te sms’en. Hoewel De Lijn meteen daarna verklaarde streng op te treden, wil de vervoersma­atschappij vandaag niet ingaan op welke straf er destijds werd uitgedeeld. “We zijn streng in ons onderzoek, maar bewaren de sereniteit. Het is niet de bedoeling om zulke zaken in de pers uit te smeren.” Geert Witterzeel van de Limburgse vakbond Vervoer (ACV) herinnert zich wel dat de man in 2013 “een zeer zware sanctie” kreeg opgelegd. De vakbondsma­n veroordeel­t sms’en achter het stuur, maar roept op tot kalmte. “Er zijn weinig beroepsgro­epen die zó streng worden gecontrole­erd als chauffeurs van De Lijn. De veiligheid van de passagiers primeert altijd, maar misschien zat deze chauffeur wel met een familiaal noodgeval? In zo’n verhaal zijn er altijd twee kanten die moeten worden gehoord.”

het filmpje op www.hbvl.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium