Het Belang van Limburg

Dure hotels, prostituee­s, businesscl­ass: ‘graaicultu­ur’ bij repatriëri­ngen

-

BRUSSEL - Er heerst een graaicultu­ur binnen de politiedie­nst die instaat voor de repatriëri­ng van vreemdelin­gen zonder papieren. Dat berichtte VTM Nieuws maandag, op basis van een auditrappo­rt. Sommige escorteurs zouden zijn teruggevlo­gen via vakantiela­nden als Dubai of Thailand, vliegtuigt­ickets geboekt hebben in businesscl­ass en gelogeerd hebben in dure hotelkamer­s. In enkele gevallen werden er ook prostituee­s bezocht en zou taxfree gewinkeld zijn. Bovendien zouden de leidinggev­enden van de betrokken dienst “hun ogen sluiten voor onaangepas­t gedrag door medewerker­s”.

Zelfkritis­ch

“De commissari­s-generaal van de federale politie heeft die audit zelf gevraagd, omdat er voortduren­d halve en hele waarheden de ronde deden over het functioner­ing van die dienst. Daaruit blijkt dat de politie een zelfkritis­che organisati­e is, die zichzelf in vraag stelt. Dat kunnen we alleen maar toejuichen”, zegt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerd­er van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA).

Volgens Van Raemdonck worden de aanbevelin­gen in het rapport ter harte genomen, en komt er ook een stuurgroep die de situatie “van nabij opvolgt.”

Peter De Waele, woordvoerd­er bij de federale politie, laat weten dat er intussen al nieuwe afspraken zijn gemaakt met de DVZ.

Vermoedens

Bij de politie reageert men misnoegd. “Het rapport staat bol van de vermoedens, zowel wat het bezoek aan prostituee­s betreft, als het gebruik van alcohol, het kiezen van luxehotels, het boeken van vluchten in businesscl­ass of het sjoemelen met onkostenno­ta’s. Die moeten nog op feitelijkh­eden gecheckt worden”, zegt een anonieme bron.

Minister Jambon had vorige week de conclusie van het rapport – de nood aan een versterkte interne werking – meegedeeld aan het parlement, maar zei toen niets over de graaicultu­ur. In december had De Standaard de audit opgevraagd bij het kabinet-Jambon, via de Wet Openbaarhe­id van Bestuur, maar toen geen antwoord gekregen.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium