Het Belang van Limburg

Moderner, cooler en feministis­ch

Neerpelten­aar Raf Simons geeft voorsmaakj­e van artistieke visie bij Calvin Klein

- Catherine DE KOCK

Als het van creatief directeur Raf Simons afhangt, wordt Calvin Klein moderner, cooler en meer couture. Dat blijkt uit de eerste worp van de Belg voor het Amerikaans­e merk. ‘Stranger Things’actrice Millie Bobby Brown is gelegenhei­dsmodel. Hoe moet het Amerikaans­e modelabel Calvin Klein eruitzien volgens Raf Simons? Het antwoord zouden we pas kennen op 10 februari. Dan maakt de Limburger zijn officiële debuut bij Calvin Klein tijdens de New Yorkse modeweek. Simons werd in augustus vorig jaar na veel speculatie­s creatief directeur van Calvin Klein. In 2015 hield hij het na drie erg succesvoll­e jaren voor bekeken bij het Franse modehuis Dior.

Op maat gemakt

Afgelopen weekend gaf het Amerikaans­e merk al een eerste inkijk in Simons’ visie met de lancering van ‘By appointmen­t’, een nieuwe lijn met unieke, op maat gemaakte stukken. Simons lanceerde zijn eerste worp bij Calvin Klein onverwacht­s en zonder veel poeha via de sociale media. Daarmee haakt hij in op de tegenbeweg­ing in de mode die af wil van de traditione­le modedefilé­s en sneller en directer wil inspelen op de behoeften van de moderne, aan internet verslaafde consument.

De ‘By appointmen­t’-service bestond al langer bij Calvin Klein, maar was tot nu toe alleen weggelegd voor beroemdhed­en. Onder impuls van Simons stelt het merk zijn atelier in New York vanaf 1 april open voor iedereen – of toch iedereen die maatwerk kan betalen. De Neerpelten­aar stelt in de campagne voor ‘By appointeme­nt’ veertien silhouette­n voor. De Belgische fotograaf Willy Vanderperr­e maakte de beelden van de campagne, zijn partner Olivier Rizzo verzorgde de styling – de twee zijn trouwe kompanen van Simons. De collectie, die zowel speels, stijlvol als cool oogt, toont uiteenlope­nde types vrouwen – van stoer tot ultravrouw­elijk – en al evenveel stijlen. Opvallend gelegenhei­dsmodel is Millie Bobby Brown, de 12-jarige ster uit de Netflixree­ks ‘Stranger Things’. Ze laat het handwerk van het atelier schitteren in de top gemaakt van kleurrijke kraaltjes en met haar androgyne look haakt ze in op de uniseksaan­pak die Calvin Klein typeert.

Jamie Bochert draagt dan weer een pak met een uitbundig bloemenmot­ief, Julia Nobis staat prinsessen­achtig te wezen in een indrukwekk­ende witte rok in tule. Een paars fluwelen rokje verwijst naar Amerikaans­e cheerleade­rs – Simons heeft altijd al een boon gehad voor jongerencu­ltuur.

Feministis­ch

Door de timing kreeg de collectie ook een feministis­che en politieke lading, merkte ‘Vogue’ op. De eerste beelden werden immers gelanceerd op het moment dat miljoenen mannen en vrouwen protesteer­den tegen de vrouwonvri­endelijke uitspraken van de Amerikaans­e president Trump. Op een van de foto’s draagt een topless Abbey Lee Kershaw bovendien een rok gemaakt van de Amerikaans­e vlag – er ontbrak nog nét een poezenmuts. Dat Simons de collectie in een persberich­t bovendien ‘een ode aan de Amerikaans­e vrouw en Amerikaans­e mode’ noemde, versterkte alleen die boodschap. Maar daarnaast is de collectie natuurlijk een eerbetoon van het atelier van Calvin Klein en zijn artisanale technieken, zoals borduurwer­k.

Die nadruk op de luxueuze kant van het merk zou Calvin Klein deugd kunnen doen. Het lijdt al enkele jaren aan acute creatieve bloedarmoe­de. In de jaren 90 gooide Calvin Klein hoge ogen met zijn minimalist­ische mode en provoceren­de reclamecam­pagnes. Vandaag is het merk vooral bekend vanwege zijn sportieve witte onderbroek­en (met het bekende logo op de elastiek). Dat moet anders. “Calvin Klein is niet alleen het iconische ondergoed en de jeans, het is zoveel meer”, liet de Neerpelten­aar optekenen in een persberich­t.

Controle

Bij Calvin Klein heeft Simons een voor het merk ongeziene artistieke controle. Hij tekent niet alleen de mannen- en vrouwenlij­nen uit, maar bepaalt ook de parfums, de reclamecam­pagnes en dus – ja – ook de look van de slips. Kortom, hij kan de identiteit van het merk volledig kneden zoals hij dat wil. Bij Dior, waar hij de damescolle­cties tekende, was de Belg onder meer gefrustree­rd omdat hij zijn artistieke visie niet volledig kon doordrukke­n. Desondanks slaagde hij er bij Dior in om de verkoop met zestig procent te laten stijgen. De eerste indruk is alvast dat Simons, net zoals bij Dior, de geschieden­is van het merk niet zomaar naast zich neerlegt, maar dat hij dat verleden op een slimme manier met het heden verzoent. Zelfs de iconische witte slips van het merk kregen een plek in de lancering: tegenover elk nieuw ‘By appointeme­nt’-stuk werd speels een een CK CK-slip slip geplaatst. geplaatst.

 ?? Raf SIMONS ?? Foto links: Een knipoog naar de Amerikaans­e cheerleade­r. eader. Foto midden: Een topless Abbey Lee Kershaw draagt een rok gemaakt van de Amerikaans­e vlag.
Foto rechts: Millie Bobby Brown uit ‘Stranger Things’ showt speelse kraaltjes.
Raf SIMONS Foto links: Een knipoog naar de Amerikaans­e cheerleade­r. eader. Foto midden: Een topless Abbey Lee Kershaw draagt een rok gemaakt van de Amerikaans­e vlag. Foto rechts: Millie Bobby Brown uit ‘Stranger Things’ showt speelse kraaltjes.
 ?? FOTO AFP ?? Raf Simons lanceerde zijn eerste visie voor Calvin Klein via sociale media, tegen de tradities van de modewereld in.
FOTO AFP Raf Simons lanceerde zijn eerste visie voor Calvin Klein via sociale media, tegen de tradities van de modewereld in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium