Het Belang van Limburg

Moreau moet kiezen tussen burgemeest­erssjerp en Publifin

-

ANS - Een verbod om tegelijk burgemeest­er te zijn en bestuurder in een overheidsb­edrijf, en een loonplafon­d voor PS-mandataris­sen. De PS heeft gisteren 21 maatregele­n genomen om het Publifinsc­handaal van zich af te schudden. Een onderzoeks­commissie komt er evenwel niet en ook bevoegd Waals minister Paul Furlan (PS) mag aanblijven. Stéphane Moreau (PS) moet kiezen tussen zijn burgemeest­erssjerp in Ans (80.000 euro bruto per jaar) of de Publifin-holding (960.000 euro bruto per jaar). Het wordt - wat had u gedacht? - het laatste. Vorige maand lekte uit dat 24 lokale politici de voorbije drie jaar samen 2,3 miljoen euro kregen via nepadviesr­aden van de Waalse superinter­communale Publifin. Aanwezighe­id op een handvol vergaderin­gen of een tegenprest­atie waren daarvoor niet vereist. Hoewel het veelal over PS’ers ging, zaten ook bestuurder­s van MR en cdH met hun handen in de snoepwinke­l van Stéphane Moreau. Naast bestuurder van de Publifin-werkmaatsc­happij Nethys is die ook burgemeest­er van Ans. Het PSpartijbe­stuur dwingt hem nu een keuze te maken.

21 maatregele­n

Het PS-bureau heeft op voorstel van voorzitter Elio Di Rupo 21 maatregele­n genomen “om de ethiek in het bestuur van Wallonië en Brussel te versterken”. Zo mogen mandataris­sen via hun extra mandaten niet méér verdienen dan het loon dat ze als parlements­lid al krijgen. Die vergoeding­en moeten ook in verhouding staan met de effectief uitgeoefen­de taak die daar tegenover staat. Dat komt voor een gewone bestuurder neer op 150 euro per vergaderin­g en voor een voorzitter op 300 euro. Er komt ook een screening van alle intercommu­nales: alle organismen “waarvan het nut niet bewezen is” moeten eruit. PS-voorzitter Di Rupo beval ten slotte ook dat het geld dat de Publifinbe­stuurders van zijn partij teruggeven, aan het Rode Kruis moet worden overgemaak­t.

De positie van Paul Furlan, als Waals minister bevoegd voor de intercommu­nales, staat niet ter discussie, ook al hebben MR en Ecolo, die in het Waals Parlement in de oppositie zitten, een motie van wantrouwen tegen de PS-minister aangekondi­gd. Furlans gewezen adjunct-kabinetsch­ef Claude Parmentier neemt wel ontslag uit zijn bestuursma­ndaten bij Publifin, Nethys en de Waalse Huisvestin­gsmaatscha­ppij. ULB-politicolo­og Pascal Delwit was gisteren scherp voor Di Rupo. “Hij is partijvoor­zitter, parlements­lid en burgemeest­er van Bergen. Als hij een radicale decumul doorduwt, dan is de eerste vraag aan hemzelf: welke mandaten laat u vallen?”

 ?? Foto BELGA ?? Stéphane Moreau (PS)
Foto BELGA Stéphane Moreau (PS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium