Het Belang van Limburg

VREG herziet nieuwe stroomfact­uur

“Extra onderzoek naar capaciteit­starief nodig na 43 ongeruste adviezen met massa’s vragen”

- Yves LAMBRIX

“Gelet op de veelheid aan vragen en bedenkinge­n die de invoering van een capaciteit­starief terecht oproept en de impact op de verschille­nde klantengro­epen, gaan we bijkomend onderzoek doen naar de gevolgen van de nieuwe tariefstru­ctuur.” Dat concludeer­t de Vlaamse energiereg­ulator VREG na een consultati­eronde die 43 ongeruste adviezen opleverde. De VREG benadrukt dat de nieuwe tariefstru­ctuur voor de stroomfact­uur begin 2019 wordt ingevoerd, maar dat die budgetneut­raal zal zijn.

BRUSSEL -

Eind november beweerde Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a) dat de invoering van de capaciteit­svergoedin­g de stroomfact­uur voor gezinnen weer met minstens 60 euro zal doen stijgen. Energiemin­ister Bart Tommelein (Open Vld) noemde Beenders’ bewering “van de pot gerukt” en “bangmakeri­j”. Hij zei ook dat de VREG met een onderzoek bezig was. Dat is nu afgerond.

1. Capaciteit­starief

Als tussenkoms­t voor het gebruik van het laagspanni­ngsnet betaalt elke klant een nettarief. Wie veel elektricit­eit verbruikt, betaalt meer. Wie minder verbruikt, betaalt minder. Gemiddeld is het nettarief goed voor 43 procent van de volledige stroomfact­uur. De VREG, de distributi­enetbeheer­ders Infrax en Eandis en de Vlaamse regering willen dat gezinnen en kleine kmo’s vanaf 2019 anders gaan betalen voor het gebruik van het elektricit­eitsnet: niet het verbruik maar het vermogen zal bepalend worden. Dat ‘aangeslote­n vermogen’ is de maximumhoe­veelheid elektricit­eit die een klant op elk moment van de dag van het net kan afnemen. De sterkte van de hoofdzeker­ing is daarbij bepalend: hoe sterker die aansluitin­g, hoe meer de verbruiker zal betalen (en omgekeerd). Deze nieuwe formule heet het capaciteit­starief.

2. Raadplegin­g

De VREG heeft zopas de consultati­eronde over dat capaciteit­starief afgesloten. Er werden 43 “belanghebb­ende reacties” ingediend, o.a. door Agoria, ACV en ABVV, Test-Aankoop, Bond Beter Leefmilieu, Unizo, enz. Sommigen uiten grote zorgen over de negatieve effecten van de nieuwe tariefstru­ctuur voor kleine afnemers. Anderen vragen zich af hoe de impact van de factuur berekend kan worden als er van een kwart van de klanten niet bekend is welk vermogen hun woning heeft. Dat de VREG pleit voor de afschaffin­g van het dag- en nachttarie­f ervaart een aantal organisati­es dan weer als oneerlijk.

3. Extra onderzoek

In zijn consultati­everslag (176 pagina’s) erkent de VREG dat er “terecht” nog heel wat vragen moeten worden beantwoord. Er wordt benadrukt dat de herziening van de tariefstru­ctuur budgetneut­raal moet zijn, maar dat de kosten wel worden herverdeel­d. “Het mag alleszins niet de bedoeling zijn dat gezinnen opnieuw een hogere factuur krijgen”, zegt Rob Beenders. “In het verslag zie ik geen enkel signaal dat gezinnen die zuinig omspringen met elektricit­eit gespaard zullen blijven.” Door de vele reacties en vragen heeft de VREG beslist om extra studiewerk uit te voeren naar o.a. de prijselast­iciteit en de effecten op rationeel energiever­bruik en hernieuwba­re energie. Er wordt ook een externe studie uitgeschre­ven voor onderzoek naar mogelijke regionale objectivee­rbare verschille­n. “Het is positief dat alles opnieuw wordt onderzocht en dat de VREG bevestigt dat er geen definitiev­e beslissing is genomen” besluit Beenders.

Tegen einde 2017 moeten alle studies zijn afgerond zodat een nieuwe consultati­eronde kan starten. Het doel van de VREG is nog altijd om in 2019 de nieuwe tariefstru­ctuur in te voeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium