Het Belang van Limburg

Yzermans wil af van wet die burger toelaat proces te starten in naam van gemeentebe­stuur

-

Elke inwoner kan in naam van zijn gemeentebe­stuur een proces beginnen, allemaal dankzij een wet uit 1836. “Bij ons is dat gebeurd voor de herinricht­ing van het kruispunt op de Grote Baan in Helchteren”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a, foto). “Pure kafka, want wij zijn vóór die werken en die buurtbewon­er is zogezegd in onze plaats tégen. Gelukkig hebben we gelijk gekregen.” Ook de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) wil allang af van die oude wet.

HOUTHALEN-HELCHTEREN -

Een Houthalena­ar stapte in januari 2016 naar de rechter over de herinricht­ingswerken van het kruispunt op de Grote Baan. Daar is een afslagstro­ok verlengd om het verkeer vlotter te laten doorstrome­n. “De buurtbewon­er riep daarvoor artikel 194 van het gemeentede­creet in”, zegt Yzermans. “Het is toch absurd dat om het even welke inwoner in onze naam naar de rechter kan stappen over om het even welke beslissing? Dit holt de democratie uit. De Noord-Zuidverbin­ding kan al niet aangelegd worden wegens rechtszake­n bij de Raad van State, maar zelfs kleine ingrepen worden gedwarsboo­md door dit artikel uit het gemeentede­creet. De buurtbewon­er heeft nu wel ongelijk gekregen, maar de werken zijn door die rechtszaak wel pas een jaar later uitgevoerd. Bovendien kan hij in beroep gaan.”

“Achterhaal­d”

In het bewuste vonnis staat dat de gemeente twee keer vertegenwo­ordigd is: door de buurtbewon­er én door het college van burgemeest­er en schepenen. “De buurtbewon­er heeft de Vlaamse regering gedagvaard, wij zijn moeten tussenkome­n om te zeggen dat we het met die Vlaamse regering eens waren”, zegt Yzermans. “Artikel 194 dateert uit 1836”, zegt Steven Verbanck van de VVSG. “Toen had je meer familieban­den in de lokale politiek en moest je burgers daartegen beschermen. Intussen is dit allang achterhaal­d. Bij de vorige herschrijv­ing van het gemeentede­creet hebben we gevraagd om dit artikel te schrappen. Daar is de Vlaamse regering niet op ingegaan, we hopen dat ze het de volgende keer wel doen. Want dit zorgt voor absurde toestanden. Zo vocht al iemand namens een gemeentebe­stuur de vergunning voor een crematoriu­m aan, terwijl de gemeente die vergunning zelf had gegeven.” “We zijn momenteel bezig met de voorbereid­ingen voor het decreet Lokaal Bestuur dat de bestaande decreten vervangt, inperkt en vereenvoud­igt”, zegt Jan van der Vloet, woordvoerd­er van de bevoegde Vlaamse minister Liesbeth Homans (N-VA). “Artikel 194 zal bij deze bespreking­en ongetwijfe­ld de kop opsteken, maar we gaan nog niet vooruitlop­en op een beslissing.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium