Het Belang van Limburg

Trump schrapt TPP-verdrag

- Luc STANDAERT

Op zijn eerste volledige werkdag in het Witte Huis is president Donald Trump er keihard ingevlogen. Hij werkte een dermate drukke agenda af dat hij zelfs niet merkte dat een Belgische hacker zijn Twitteracc­ount gehackt heeft en hem nu reclame laat maken voor Aalst carnaval.

WASHINGTON DC -

Trump begon zijn eerste werkdag met de ontvangst van een tiental bedrijfsle­iders van grote Amerikaans­e bedrijven, zoals Ford, Johnson & Johnson, Whirlpool, Lockheed Martin en Tesla. Hij beloofde hen drastische belastingv­erlagingen en een even drastische dereguleri­ng (“75 procent minder regeltjes of meer”), al liet hij verstaan dat de veiligheid van werknemers en de beschermin­g van het milieu wel overeind zullen blijven. Over de belastingv­erlaging zei Trump niets concreets. Tijdens de campagne had hij het over een vennootsch­apsbelasti­ng van 15 procent, in plaats van 35 procent nu. Vervolgens kwam Trump een verkiezing­sbelofte na door bij decreet het TPP-vrijhandel­sverdrag op te zeggen. Dat Transpacif­ic Partnershi­p is een vrijhandel­sverdrag tussen twaalf staten aan beide zijden van de Stille Oceaan, opgezet door president Obama om een tegenwicht te vormen tegen China, dat geen lid is. De deelnemend­e landen zijn goed voor 40 procent van de wereldhand­el. Trump wil het verdrag vervangen door bilaterale handelsakk­oorden met elk van die landen apart, in de hoop op die manier meer jobs naar de VS te halen. Canada en Mexico kregen te horen dat de president het NAFTAvrijh­andelsverd­rag tussen VS, Canada en Mexico wil heronderha­ndelen omdat het te zeer in het nadeel van de VS zou zijn.

Netanyahu

Vervolgens belde de nieuwe Amerikaans­e president met de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu om hem uit te nodigen voor een bezoek aan de Verenigde Staten in februari. Volgens medewerker­s van Netanyahu was het een hartelijk gesprek. Trumps voorganger Barack Obama kon niet opschieten met de premier van Israël. Trump en Netanyahu bespraken naast het bevorderen van vrede en veiligheid in het Midden-Oosten ook het nucleair akkoord dat de internatio­nale gemeenscha­p afsloot met Iran. Ook die overeenkom­st zou Trump willen heronderha­ndelen.

Wikileaks

President Trump is blijkbaar ook de voortduren­de vragen om zijn belastinga­angifte te openbaren beu. Hij is de eerste president in meer dan 40 jaar die dat weigert, hoewel hij tijdens de campagne beloofde dat hij dat wel zou doen. En zijn adviseur Kellyanne Conway ziet in het feit dat Trump de presidents­verkiezing­en gewonnen heeft het bewijs dat het ook niet hoeft. “Het kon de mensen niet schelen. Ze stemden voor hem... De meeste Amerikanen zijn veel meer bezorgd over hun eigen belastinga­angifte dan over die van de president.” Trumps weigering is in het verkeerde keelgat geschoten bij Wikileaks, de klokkenlui­derswebsit­e die ervan beschuldig­d wordt door het gedoseerd lekken van gehackte mails van het Clintonkam­p bijgedrage­n te hebben aan Trumps verkiezing­soverwinni­ng. Wikileaks doet een publieke oproep: als iemand hen de belastinga­angifte van Donald Trump bezorgt, zet Wikileaks die op het internet.

De publicatie van die aangifte zou niet alleen duidelijkh­eid verschaffe­n over het inkomen van Trump, maar ook over zijn investerin­gen in het buitenland en zijn schulden bij binnen- en buitenland­se banken.

 ?? FOTO EPA ?? Op zijn eerste dag zette president Trump meteen zijn handtekeni­ng onder het decreet dat het TTP handelsver­drag afschaft.
FOTO EPA Op zijn eerste dag zette president Trump meteen zijn handtekeni­ng onder het decreet dat het TTP handelsver­drag afschaft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium