Het Belang van Limburg

Rutte lanceert oprot-campagne

Syrisch vredesover­leg in Astana

-

In een paginagrot­e advertenti­e en interviews heeft de Nederlands­e premier Mark Rutte gisteren mensen die het niet eens zijn met fatsoensno­rmen en waarden, opgeroepen om dan maar het land te verlaten.

DEN HAAG -

De Nederlands­e Kamerverki­ezingen op 15 maart naderen met rasse schreden en dus klinken de campagnesl­ogans steeds luider. Premier Mark Rutte (VVD) koos maandag voor de slogan ‘pleur op’: wie het niet eens is met de normen en waarden die in Nederland gelden, kan wat hem betreft zijn koffers pakken. Rutte zegt dat in een paginagrot­e advertenti­e in de kranten en in een interview waarin hij ook uithaalt naar de toenemende ‘hufterighe­id’ in de omgang tussen mensen. Maar de oproep klinkt wel heel erg als bedoeld voor de kiezers van Geert Wilders. “We voelen een groeiend ongemak wanneer mensen onze vrijheid misbruiken om hier de boel te verstieren, terwijl ze juist naar ons land zijn gekomen voor die vrijheid”, aldus de premier. En hij somt voorbeelde­n op: homo’s die worden lastiggeva­llen, vrouwen die geen hand krijgen of worden uitgejouwd wegens een korte rok, ‘gewone Nederlande­rs’ die worden uitgemaakt voor racist. Het cultuuroff­ensief van de premier kreeg gisteren meteen kritiek van Geert Wilders (PVV) zelf, die Rutte van plagiaat en hypocrisie beschuldig­t, als “man van de open grenzen, de asieltsuna­mi en de islamiseri­ng”. Volgens een zondag gepublicee­rde peiling haalt de PVV 33 zetels in de Tweede Kamer (150 zetels), de VVD 24.

In Astana, de hoofdstad van Kazachstan, zaten gisteren voor het eerst vertegenwo­ordigers van de Syrische regering en van de rebellen tegenover elkaar. De vredesgesp­rekken worden geleid door Rusland, Iran en Turkije.

ASTANA -

Niemand verwacht veel van de onderhande­lingen in Astana, al is het de eerste keer dat vertegenwo­ordigers van de gematigde rebellengr­oepen die tegen het Assad-regime strijden mee aan de tafel zitten. Bij de onderhande­lingen onder VN-leiding in Genève zijn het Syrische politici in ballingsch­ap die mee praten, maar die blijken niet altijd gevolgd te worden door de rebellen in Syrië zelf.

Meteen bij de start van de gesprekken kwam het al tot verbale botsingen tussen de beide partijen. De hoofdonder­handelaar van de Syrische regering zei geschokt te zijn door de “provoceren­de” uitlatinge­n van de delegatiel­eider van de rebellen in zijn openingsto­espraak. De rebellenle­ider had de Syrische regering omschreven als een “terroristi­sche entiteit”. Hij voegde daar aan toe dat een politieke oplossing voor de burgeroorl­og weliswaar de voorkeur van de rebellen heeft, “maar niet de enige mogelijkhe­id is”. De vergaderin­g verliep achter gesloten deuren. Naast vertegenwo­ordigers van Rusland en Iran, die bondgenote­n zijn van Assad, en Turkije, dat de rebellen steunt, waren ook VN-onderhande­laar Staffan de Mistura en de Amerikaans­e ambassadeu­r in Kazachstan aanwezig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium