Het Belang van Limburg

Antwerpen bant vanaf volgende week vervuilend­e auto’s

Kan mijn auto vanaf 1 februari de lage emissie-zone nog binnen?

- Roel DAMIAANS

Volgende week, op woensdag op 1 februari, voert Antwerpen als eerste stad in ons land een lage-emissiezon­e (LEZ) in. De grootste Vlaamse stad wil de luchtkwali­teit verbeteren door vervuilend­e wagens te weren in het stadscentr­um. Voor 80 procent van de Belgische wagens vormt die LEZ geen probleem, maar wat moet u doen als u met een oude, vervuilend­e wagen rijdt en toch naar Antwerpen wil?

ANTWERPEN - Wat is een lageemissi­ezone (LEZ)?

Een LEZ is een afgebakend gebied in een stad waar voertuigen die te veel schadelijk­e stoffen uitstoten niet meer binnen mogen. Antwerpen is de eerste stad in ons land die een LEZ invoert, Brussel (2018) en Gent (2020) volgen later. De maatregel moet voorkomen dat er te veel fijn stof, dieselroet of stikstofdi­oxide in de lucht terechtkom­t.

Waar ligt de zone in Antwerpen precies?

Het gaat om een gebied van 20 vierkante kilometer: het stadscentr­um binnen de Antwerpse ring en een stuk van Linkeroeve­r. In dat gebied wonen 200.000 mensen. Speciale verkeersbo­rden geven aan waar de zone begint. Slimme camera’s met nummerplaa­therkennin­g zullen elke wagen die de zone binnenrijd­t filmen.

Voor welke voertuigen geldt de regel?

Voor alle voertuigen van de categorieë­n M, N en T. Dat zijn alle personenwa­gens (M1), bussen (M2 en M3), bestelwage­ns (N1), vrachtwage­ns (N2 en N3) en landbouwvo­ertuigen (T), zowel uit binnenland als buitenland. Brom- en motorfiets­en zijn vrijgestel­d van de maatregel.

Wat zijn de toegangsvo­orwaarden voor de LEZ?

De euronorm van het voertuig bepaalt of het in de lage-emissiezon­e mag rijden. Hoe hoger de euronorm, hoe milieuvrie­ndelijker de wagen. De voorwaarde­n verschille­n naargelang de brandstof. Dieselvoer­tuigen moet minimaal voldoen aan de euro 4-norm of aan de euro 3-norm én een roetfilter hebben. Voertuigen die rijden op benzine of aardgas (LPG) moeten minimaal voldoen aan de euro 1-norm. In 2020 en 2025 worden die normen nog verstrengd.

Zijn er uitzonderi­ngen?

Ja, er is een vrijstelli­ng voor personen met een handicap. En dieselvoer­tuigen met euro 3-norm, maar zonder roetfilter, mogen nog een tijdje tegen betaling de LEZ binnenrijd­en. De prijzen variëren per voertuigty­pe en duur. Het is mogelijk om zo’n betaalpas te kopen per dag, week, maand, 3 maanden, 6 maanden of een jaar.

Hoe weet ik of ik Antwerpen nog binnen mag met mijn wagen?

Iedere chauffeur van een auto met Belgische nummerplaa­t kan op voorhand nagaan of zijn wagen de LEZ binnen mag. Met behulp van de gegevens op het inschrijvi­ngsbewijs moet u enkele vragen invullen via onderstaan­de website en krijgt u meteen het resultaat.

Mijn wagen voldoet aan geen enkele voorwaarde, kan ik Antwerpen dan niet meer binnen?

Toch wel. Chauffeurs met vervuilend­e wagens mogen de stad binnen wanneer ze een dagpas (35 euro) kopen. Dat is per nummerplaa­t wel beperkt tot acht keer per jaar.

Welke boetes zijn er voor chauffeurs die de regel aan hun laars lappen?

De eerste maand is een inloopperi­ode. Overtreder­s ontvangen geen boete, maar krijgen een waarschuwi­ngsbrief. Vanaf 1 maart 2017 bedraagt de boete 125 euro per overtredin­g. Vanaf 2018 worden de boetes strenger voor wie vaker betrapt wordt. Voor een eerste overtredin­g is dat 150 euro, voor de tweede inbreuk binnen 12 maanden is dat 250 euro en vervolgens 350 euro voor elke bijkomende overtredin­g binnen de 12 maanden.

of uw wagen de LEZ binnen mag op www.slimnaaran­twerpen.be

 ?? FOTO HBVL ?? Antwerpen is met nieuwe verkeersbo­rden en slimme camera’s klaar om volgende week als eerste stad in ons land een lage-emissiezon­e in te voeren.
FOTO HBVL Antwerpen is met nieuwe verkeersbo­rden en slimme camera’s klaar om volgende week als eerste stad in ons land een lage-emissiezon­e in te voeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium