Het Belang van Limburg

Inbeslagna­me bedrijfsau­to’s is “juridische onzin”

-

Een CD&V-voorstel waarbij politierec­hters de auto van verkeersho­oligans verbeurd kunnen verklaren – ook wanneer die auto niet hun eigendom is – lokt veel kritiek uit. Onder andere leasingfir­ma’s en autoverhuu­rbedrijven schreeuwde­n gisteren moord en brand.

BRUSSEL -

Vandaag kunnen rechters de auto van een verkeerscr­imineel al in beslag laten nemen en verkopen, maar dan enkel wanneer die op zijn of haar naam staat. Notoire verkeersov­ertreders weten dat en rijden daarom vaak met een gehuurde of geleasde wagen rond – denk aan een bedrijfswa­gen – of een wagen op naam van hun partner.

CD&V wil dat achterpoor­tje nu sluiten, door de verbeurdve­rklaring uit te breiden naar het voertuig dat de verkeersov­ertreder gebruikte, ook als dat een bedrijfswa­gen is. Leasingfir­ma’s zeggen echter dat zoiets juridische “onzin” is. Ook Open Vld, N-VA en MR zijn tegen omdat op die manier het juridisch belangrijk­e begrip van “eigendomsr­echt” wordt uitgehold. Ter illustrati­e: ook de douane in ons land heeft met het fenomeen te maken. Wanneer die een chauffeur aan de kant zet omdat die nog openstaand­e boetes heeft, kunnen de douaniers de wagen in beslag nemen en desnoods verkopen. Maar ook hier zetten wanbetaler­s hun auto snel op de naam van iemand anders, zodat een inbeslagna­me niet mogelijk is.(

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium