Het Belang van Limburg

CHECK “Je leeft langer als je veel rode pepers eet”

-

Pikante Pikante pepers zijn het geheim heim voorvo een langer leven. Dat Dat suggereert­sug een studie van van de de universite­it van Vermont.Vermon Deze Deze Amerikaans­e studie die is is gebaseerd op de gegevensge­gev van een grote nationalen­atio voedingsen­quête, quête met 81 vragen aan 16.17916.17 volwassen Amerikanen rikan over hun eetgewoont­en woon gedurende één maan maand. Eén vraag ging overover r rode pepers, namelijk: lijk: h hebt u in de afgelopen pen maandm rode peper gegeten?gegete

De De d deelnemers werden gemiddeldg­em 18,9 jaar opgevolgdo­pg en na die periode waren 4.946 personen overleden: 21,6 procent van de pepereters en 33,6 procent van de groep die geen rode peper had gegeten. De onderzoeke­rs probeerden rekening te houden met beïnvloede­nde factoren, waaronder leeftijd, geslacht, burgerlijk­e status, opleidings­niveau, fysieke activiteit en consumptie van vlees en groenten. Ze concludeer­den dat hun onderzoek suggereert dat ‘geregeld rode pepers’ eten het risico op vroegtijdi­g overlijden met 13 procent vermindert. Ze vonden geen verband tussen rode pepers en specifieke doodsoorza­ken.

Dat een dergelijke studie de internatio­nale media haalt, is tenenkrull­end. De gegevens over de consumptie van rode pepers van de respondent­en zijn wel bijzonder onnauwkeur­ig: of je in de maand voorafgaan­d aan de bevraging één enkele keer of iedere dag rode pepers had gegeten, maakte zelfs geen verschil. Misschien herinnerde een deel van de mensen zich niet eens of ze al dan niet rode peper hadden gegeten, of misschien hadden ze dit wel gedaan op restaurant zonder het te weten. Er werd niet gekeken naar de hoeveelhei­d en de frequentie van de consumptie van rode pepers, noch in welke vorm ze geconsumee­rd werden (rauw, vers, droog, gebakken, meegekookt in een saus,…?). Bovendien zijn er amper gegevens over de andere eet- en drinkgewoo­nten van de ondervraag­den, die uiteraard ook een invloed hebben op de overleving.

Rode pepers bevatten net als andere groenten diverse gezonde bestanddel­en, waaronder vezels en antioxidan­ten. Overigens is er geen verklaring hoe rode pepers een grotere impact zouden kunnen hebben op de overleving dan andere vruchten of groenten. Of capsaïcine, de stof die zorgt voor de hete smaak, hier een rol speelt is onbekend. Deze studie bekijkt slechts één voedingsmi­ddel uit het eetpatroon van de deelnemers, en één voedingsmi­ddel alleen kan nooit de oorzaak zijn van een langere levensduur. Om langer te leven is het wijzer om een algemeen gezond eetpatroon na te streven – met veel groenten en fruit en een matiging van vlees, vet, zout, suiker en alcohol – en voldoende te bewegen.

 ?? Foto LD ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
Foto LD Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium