Het Belang van Limburg

Carrefour bant pangasius

Warenhuisk­eten schrapt verkoop van meest verkochte vis om milieurede­nen

- Kristof SIMOENS

Carrefour stopt met de verkoop van pangasius. De in België meest verkochte vissoort heeft een kwalijke reputatie: hij zou worden gekweekt in het vervuilde water van de Vietnamese Mekongrivi­er, met massa’s antibiotic­a. Hoe zit dat nu écht?

1. Waarom stopt Carrefour met

de verkoop van pangasius?

“Ook al zijn we overtuigd van de onberispel­ijke kwaliteit van de pangasius die we tot nog toe verkochten, de milieugevo­lgen van de kweek van deze vissoort geraken maar niet onder controle”, zegt woordvoerd­er Baptiste van Outryve van Carrefour. “Ik denk dan aan de hoeveelhei­d uitwerpsel­en en het afval van visvoer bij de intensieve aquacultuu­r in Vietnam. We hebben geprobeerd om onze aanvoer verantwoor­d en duurzaam te krijgen, maar dat leverde niet het gewenste resultaat op. Gezien de twijfel die blijft bestaan over de negatieve milieugevo­lgen schrappen we de vis uit ons assortimen­t.”

2. Volgt de concurrent­ie?

Delhaize, Colruyt, Makro en Lidl zijn niet van plan het voorbeeld van Carrefour te volgen en pangasius te bannen. “Vooral omdat we van onze leverancie­rs de garanties hebben dat hun pangasius beantwoord­t aan de strengste criteria, die van het ASC-label”, klinkt het in koor. ASC, voluit Aquacultur­e Stewardshi­p Council, is een certificer­ingsprogra­mma dat de duurzame kweek van vis, schaal- en schelpdier­en promoot. “Dat label wordt heel streng gecontrole­erd en wij doen ook nog eens onze eigen controles”, stelt de concurrent­ie gezamenlij­k.

3. Hoe zit het écht met die

milieu-impact?

“Dat intensieve aquacultuu­r een impact heeft op het milieu, kan je niet ontkennen. Zelfs wanneer er een ASC-label is afgeleverd”, zegt professor Jo Dewulf, duurzaamhe­idsspecial­ist cialist van de Gentse entse universite­it. “Maar ons onderzoek ter ter plaatse, plaatse, in in Vietnam, toont toont aan aan dat dat kweekboerd­erijen erderijen met met een ASC-label C-label toch toch minder belastend elastend zijn zijn voorvoor het het milijft milieu. Al blijft het het natuurlijk­natuurlijk inteninten­sieve monocultuu­r.” Dan maar terug naar de wildvangst? “Dat is compleet onrealisti­sch. Aquacultuu­r staat nu al in voor de helft van alle visconsump­tie. Neem die weg en je krijgt enorme tekorten”, zegt Dewulf.

4. Kunnen we zonder problemen pangasius eten?

Eind 2015 troffen onderzoeke­rs van de UGent en het Instituut voor Landbouw- en Visserijon­derzoek “hoge aantallen bacterien” aan in pangasius. Maar, zo klonk het meteen: “In de Belgische stalen werden geen kiemen aangetroff­en die wijzen op een direct gevaar voor de volksgezon­dheid. Als de vis deskundig wordt klaargemaa­kt (gebakken of gekookt, en geen overdracht van besmetting via messen of snijplanke­n) worden alle bacteriën gedood.” Ook volgens een advies van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (van augustus 2016) kunnen we “gerust pangasius eten, maar denk eraan uw voeding gevarieerd te houden en af te wisselen in uw visconsump­tie”.

5. Wat vinden topchefs van de beslissing­b van Carrefour?

“Ik“ben de gelukkigst­e mens ter wereld”,w steekt tweesterre­nchef Filip Claeys van De Jonkman in Brugge zijn tevredenhe­id niet onder stoelen of banken. “Dit is een mooi signaal van Carrefour. Zeker na alles wat er al gezegd, geschreven­g en getoond is over de bedenkelij­keb manier van kweken in in Vietnam. En dat terwijl er tientallen tal alternatie­ven bestaan, vers uit uit onze eigen Noordzee. Denk maarma aan steenbolk, schelvis, leng of of koolvis. Goedkoper dan kabeljauw en tong en duizend keer lekkerder dan pangasius.”

Al hadden we eerlijk gezegd niets anders verwacht van een topkok die mee aan de wieg stond van de North Sea Chefs, de pleitbezor­gers van duurzame Noordzeevi­s.

F

 ??  ?? De pangasius wordt gekweekt in het vervuilded­e water van de Mekong in Vietnam.
De pangasius wordt gekweekt in het vervuilded­e water van de Mekong in Vietnam.
 ?? Foto GETTY IMAGESGES ??
Foto GETTY IMAGESGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium